Çevre için büyük adım: Sistem 2025'te hayata geçiyor

TÜÇA tarafından yürütülen “depozito yönetim sistemi” çalışmaları tamamlandı. 2025 yılında ulusal çapta hayata geçirilecek bu sistem ile 0.1 ile 3 litre hacme sahip tek kullanımlık ambalajlar geri dönüşüme kazandırılacak. Her bir şişe veya kutu başına 25 kuruş ödenecek ve bu paralar alışverişte kullanılabilecek.

5

Türkiye Çevre Ajansı (TÜÇA) tarafından yürütülen “depozito yönetim sistemi” çalışmaları tamamlandı. 

DEPOZİTO İADE SİSTEMİ NEDİR?

Depozito iade sistemi, alkolsüz içecekler, içme suyu, doğal mineralli sular, alkollü ve alkolsüz bira, malt içecekler, enerji ve sporcu içecekleri, şarap, meyve suları, süt ve süt ürünleri gibi ambalajlı ürünleri kapsayacak. Sistem, ambalajlı ürünlerin doğaya zarar vermeden geri dönüştürülmesini amaçlıyor.

İLK ETAPTA 5 BİN İADE MAKİNESİ KURULACAK

Sistemin ilk aşamasında 5 bin noktada iade makineleri kurulması planlanıyor. Belediyeler, Millet Bahçeleri, üniversiteler, zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoranlar ve kafeteryalar gibi yoğun insan trafiğinin olduğu alanlar iade makinelerinin kurulacağı yerler arasında yer alacak. Vatandaşlar, iade ettikleri her bir şişe veya kutu için 25 kuruş depozito alacak. Bu bedel, Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın altyapısı üzerinden açılacak “e-cüzdan” hesabında birikerek alışverişlerde kullanılabilecek.

İSKANDİNAV MODELİYLE GERİ DÖNÜŞÜM TEŞVİKİ

Türkiye çapında uzun süredir beklenen 'İskandinav modeli' geri dönüşüm teşviki ile atık yönetiminde önemli bir adım atılıyor. Depozito iade sistemi, çevre bilincini artırarak atıkların doğaya zarar vermesini önleyecek ve geri dönüşüm oranlarını artıracak.

ÇEVREYE KATKI

Depozito iade sisteminin devreye girmesiyle birlikte, geri dönüşümde yeni bir döneme giriliyor. Halkın geri dönüşüme teşvik edilmesi, ülke genelinde daha temiz ve sürdürülebilir bir çevre yaratılmasına katkı sağlayacak. Türkiye’nin çevre dostu politikaları, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefine bir adım daha yaklaştıracak.