Kurban Bayramı'nda 'acemi' kasaplara uyarı

Siverek Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nde görevli Uzman Doktor Ahmet Yiğitbay, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde acemi kasapları uyararak, kesilere karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Yiğitbay, "Bu tarz yaralanmaları önlemek için kurbanlık hayvanların mutlaka profesyonel bir ekip tarafından kesilmelidir" dedi.

5

Kurban Bayramı'na bir haftadan az bir süre kala Siverek Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nde görevli Uzman Doktor Ahmet Yiğitbay, olası yaralanmaları engellemek adına bir dizi uyarıda bulundu. 

Özellikle acemi kasapların yaptığı kesimlerde el ve el bileği kesilerinin sık görüldüğünü belirten Yiğitbay, ayrıca hayvan tepmesi sonucu uzuv kırıklarının da yaşanabileceğini dile getirdi.

Kesim sırasında oluşabilecek yaralanmalara karşı önlemler de öneren Yiğitbay, kesilen yerin temiz suyla yıkanması ve temiz bir örtüyle kapatılmasını, aktif kanama durumunda ise yara yerine temiz bir bezle kompresyon uygulanmasını ve acilen sağlık kuruluşuna başvurulmasını tavsiye etti.

Uzuv kopmaları durumunda da hızla sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirten Yiğitbay, kopan uzuv parçalarının temiz bir bezle sarılarak buz ile kaplı bir poşete konulmasının önemini vurguladı.

Ayrıca, damar yaralanmalarında kanamayı durdurmak için yara yerine toprak, tütün gibi maddelerin sürülmemesi gerektiğini ifade eden Yiğitbay, bu tür müdahalelerin enfeksiyon riskini artırabileceğini ve ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

Yiğitbay, bayram sürecinde acil servislerin hizmette olduğunu ve olası bir yaralanma durumunda hemen hastaneye başvurmanın önemine dikkat çekerek, kazasız bir Kurban Bayramı geçirilmesi temennisinde bulundu.