Şanlıurfa da sokak köpekleri krizi! Yetkin: Hayvanseverlikle "Köpekperestlik" aynı şey değildir

Gazete İpekyol köşe yazarlarından Bahaddin Yetkin, son günlerde Türkiye’de gündem olan Şanlıurfa’daki sokak hayvanları sorununa değindi. Köpek saldırılarıyla ilgili veriler paylaşan Yetkin, “Hayvanseverlikle "Köpekperestlik" aynı şey değildir” dedi.

5

Şanlıurfa’da son günlerde başıboş köpeklerin saldırısı sonucu 4 kişinin hastanelik olmasının ardından saldırgan köpeklerin kuduz çıkması üzerine kentte başıboş hayvanların toplatılmasına başlandı. 

Bu gelişmelerin ardından hayvan hakları savunucuları Şanlıurfa’ya gelerek eylem yapmaya başladı. Yaşanan bu olayların ardından Şanlıurfa Türkiye’nin gündemine oturmuş durumda. 

Gazete İpekyol köşe yazarlarından Mehmet Bahaddin Yetkin de konuyla ilgili bir paylaşım yaparak hayvanların toplatılmasına karşı tepki verenleri eleştirdi. 

 

“HAYVAN SEVERLİKLE ‘KÖPEKPERESTLİK’ AYNI ŞEY DEĞİLDİR”

Son yıllarda köpek saldırıları ve köpekler nedeniyle yaşanan olaylarla ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan verileri paylaşan Yetkin şu ifadelere yer erdi:

“Hayvanseverlikle "Köpekperestlik" aynı şey değildir

Sokak köpeklerinin aşırı artmış olmasından ve insanlara zarar vermesinden yaka silken herkes hayvan düşmanı değildir 

Olsa olsa köpekperest ve mama parasıyla tetikçilik yapanların düşmanıdır”

 

Mehmet Bahaddin Yetkin tarafından paylaşılan ve İçişleri Bakanlığına ait veriler şu şekilde:

* Son 2 yılda 50'si çocuk olmak üzere 107 kişi köpek saldırılarında hayatını kaybetti.

• İçişleri Bakanlığı verilerine göre son 5 yılda hayvana çarpmayla gerçekleşen 3 bin 534 trafik kazasında, 55 ölüm ve 5 bin 147 yaralanma vakasının kayıtlara geçti.

⚫2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken 2023'te kuduz riskli temas sayısı 438 bine ulaştı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Türkiye kuduz riski açısından yüksek kategoride tanımlanmaya başlandı.

* "Kist hidatik" hastalığı 2005-2019 arasında 8,8 kat arttı.

* Birçok ülkenin dışişleri bakanlıkları, Türkiye'ye gidecek vatandaşlarını başıboş köpekler ve kuduz riski konusunda uyarmaya ve seyahat öncesi kuduz aşısı tavsiye etmeye başladı.