Kripto alım satımı yapanlar yıkılacak! Buna da vergi geliyor

Haziran ayında Meclis gündeminde yer alan başlıklar içinde kripto varlıklar ve borsa hisselerinin alım satımında işlem vergisi getirilmesi kesinleşti.

5

Haziran ayında Meclis gündeminde yer alacak yeni yasa teklifi ile kripto varlıklar ve borsa hisselerinin alım satımında işlem vergisi getirilmesi kesinleşti. Bu düzenleme, Türkiye genelinde merakla beklenen konular arasında yer alıyor.

 

YATIRIMCILARIN BEKLEDİĞİ VERGİ PAKETİ HAZIR

Kurban Bayramı sonrası Meclis'e sunulacak ilk yasa teklifi, geniş kapsamlı bir vergi paketi olacak. Ekonomim’den Canan Sakarya’nın haberine göre, vergi paketinin bu hafta son şeklini alması bekleniyor. Meclis Plan Bütçe Komisyonu’na gelen ve bayram sonrası görüşülmesi planlanan bu teklif, yaklaşık 60 maddeden oluşacak.

KRİPTO VE BORSA HİSSELERİNE İŞLEM VERGİSİ

Vatandaşlar ve yatırımcılar tarafından merakla beklenen düzenleme kesinleşti. Kripto varlıklar ve borsa hisselerinin alım satımında işlem vergisi alınacak. Borsada hisselerinin alım satımından alınacak işlem vergisi on binde 1 ile 3 arasında bir oranda olacak. Bu düzenlemenin, bayramdan sonra Meclis'e sunulacak olan vergi paketinde veya daha sonraki süreçte Meclis'e gelmesi beklenen ikinci pakette yer alacağı belirtiliyor.

 

BORSADA DAHA DERİNLİKLİ VE KALİTELİ FAALİYET HEDEFİ

Edinilen bilgilere göre, hisse senedine yönelik vergilendirme kapsamında sadece işlem vergisi alınması kararı alındı. Kaynaklar, borsanın daha derinlikli hale gelmesi ve kaliteli bir borsa faaliyeti oluşturmak için dünya ve Avrupa örneklerinin dikkate alındığını, kazançtan değil alım satımdan işlem vergisi alınacağını ifade ettiler. Bu oranların ise oldukça düşük, on binde 1 civarında olacağı belirtildi.

BAKAN ŞİMŞEK’TEN AÇIKLAMA

Geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hisse senetlerine yönelik gelir vergisi alınacağı haberleri üzerine yaptığı açıklamada, kripto varlıklar ve hisse senetlerinde kazanca dayalı bir vergi öngörmediklerini belirterek tartışmalara son noktayı koymuştu.

 

KRİPTO VARLIKLARA HİZMET BEDELİ

Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve bayram sonrası Genel Kurul’da görüşülmesi planlanan Sermaye Piyasası Kanunu değişikliğinde, kripto varlıklar için doğrudan bir vergi bulunmuyor. Ancak, SPK’nın yüzde 1 ve TÜBİTAK’ın yüzde 1 olmak üzere toplamda yüzde 2’lik bir hizmet bedeli alınacak. Kaynaklar, “Kripto varlıklara da işlem vergisi gelecek ama ilerleyen zamanlarda bu konuda adım atılacak. Şu anda hizmet bedeli var, bu şekilde uygulamaya girecek, sonra gelişmelere göre işlem vergisi gündeme gelecek” ifadelerini kullandı.

MECLİS’TE GÖRÜŞÜLECEK DÜZENLEMELER 

Ekonomi yönetiminin uzun süredir üzerinde çalıştığı vergi düzenlemelerinin yer aldığı yaklaşık 100 maddelik bir taslak metin hazırlandı. İlk etapta Meclis'e sunulacak paket, 60 madde civarında olacak. Etkin olmayan vergi muafiyet ve istisnalarının kaldırılmasına yönelik düzenlemelerin de Meclis'e gelecek ilk pakette yer alması bekleniyor. Meclis kapanmadan önce 60 maddelik düzenlemenin yasalaştırılması hedefleniyor. Ancak, tüm vergi planlamalarının bu ilk pakette yer almayacağı, bazı vergisel düzenlemelerin daha sonra sunulacak ikinci torba teklif ile Meclis'e gelmesi planlanıyor.