Üniversite sınavına girecek öğrencilerin dikkatine! ÖSYM uyardı

3 milyon kişinin katılacağı YKS sınavı için geri sayım başladı. ÖSYM, sınavda geçerli olacak "Temel Kurallar" konusunda üniversite adaylarını uyardı.

5

ŞANLIURFA - ÖSYM'nin temel kurallar uyarısının yanında MEB ise bu hafta sonu YKS online deneme sınavları düzenleyecek.

YKS, ÖSYM tarafından 8-9 Haziran'da gerçekleştirilecek. 8 Haziran Cumartesi Temel Yeterlilik Testi (TYT), 9 Haziran Pazar sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda ise Yabancı Dil Testi (YDT) düzenlenecek. 

Sınavın birinci oturumu olan TYT saat 10.15’te başlayacak ve adaylara 165 dakika süre tanınacak. 9 Haziran'da saat 10.15’te yapılacak AYT’de ise adaylara 180 dakika süre verilecek. Aynı gün öğleden sonra oturumu olan YDT’de süre 120 dakika olacak.

YKS'nin birinci oturumu TYT'ye 3 milyon 36 bin 945 aday, ikinci oturumu olan AYT'ye 1 milyon 983 bin 766 aday başvurdu.  YDT'ye ise İngilizceden 218 bin 316, Arapçadan 5 bin 717, Almancadan 2 bin 849, Fransızcadan 1172, Rusçadan 760 kişi olmak üzere toplam 228 bin 814 aday katılacak.

TYT’de, Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacak.

AYT’de adaylara, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık verilecek. AYT’de adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri cevaplayacak. Sayısal, Sözel ve Eşit Ağırlık puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyen adaylar, sınav süresince tüm testleri cevaplayabilecek.

YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı bulunacak. Sınavda adaya, başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecek.

ÖSYM, sınav giriş belgelerinde de yer alan, sınavda geçerli olacak kuralları, "Temel Kurallar" başlığıyla internet sitesinden adaylara duyurdu. Adayların uymaları istenen kurallar şöyle sıralandı:

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YKS adayarı için  “YKS’ye Doğru 2024” başlığıyla Türkiye genelinde çevrim içi deneme sınavı gerçekleştirecek. Sınav, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Materyal web sitesi üzerinden yapılacak. Bu kapsamda TYT deneme sınavı yarın, AYT denemesi 26 Mayıs, YDT denemesi ise 27 Mayıs'ta düzenlenecek.

Deneme sınavına 25 Mayıs 2024'ten itibaren ogmmateryal.eba.gov.tr adresinden erişim sağlanabilecek. Sınavın sonuçları 28 Mayıs 2024 tarihinde yine aynı sistem üzerinden saat 10.00 itibarıyla öğrenilebilecek. Deneme sınavının soru çözümleri ise sonuçların açıklanması ile Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün Youtube sayfasında yayımlanacak. Ayrıca Youtube üzerinden öğrenciler için rehberlik yayını da uzmanlar tarafından gerçekleştirilecek.