Öğretmen atamasında kanayan yara derinleşiyor: Dikkat çeken istatistik!

Türkiye'de öğretmen atamasında kanayan yara derinleşiyor. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal'ın hazırladığı tablolara göre her yıl 6 öğretmen mezun olurken sadece 1 öğretmen atanıyor. Bu durum, 2002 yılından bu yana 804 bin öğretmen atamasına rağmen, eğitim fakültelerinden ve formasyon alanlardan her yıl 100 binden fazla yeni öğretmenin atama havuzuna eklenmesine neden oluyor.

5

ŞANLIURFA- Her sene 1 öğretmen atanırken 6 öğretmen üniversitelerden mezun oluyor.

Türkiye Gazetesi'ndne Mahmut Özay bugün kaleme aldığı yazısında öğretmenlikte atama sorununa değindi. Son dönemlerde mülakat ve yeni atama sistemi ile gündeme gelen öğretmen atamalarında kanayan yara daha da net şekilde ortaya çıktı.

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal tarafından hazırlanan tablolara baktığımızda bu konunun her geçen sene daha büyük bir sorun olarak büyüyeceği görülüyor. Ünsal konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında "Atama sayıları ile oluşan yığılma eritilemeyince doğal olarak bir kaosun içine hep birlikte düştük" dedi ve durumun vahameti hakkında uyarıda bulundu.

2002 senesinden 2023 yılına kadar 804 bin öğretmen ataması yapıldığını söyleyen Ünsal, 20 bin öğretmen daha atanacağını ve 824 bin atamaya ulaşılacağını söyledi. Bu yıllarda en yüksek atama 2012 yılında 55 bin 460 ile oldu. En düşük atama ise 2004 yılında 17 bin 738 oldu.

HAVUZA SÜREKLİ YENİ ÖĞRETMEN EKLENİYOR

Atama istatistiği düşük ilerlerken her sene 1 kişi atanırken eğitim fakültelerinden, formasyon alanlardan 6 öğretmen havuza ekleniyor ve atama berkliyor. Her sene 100 binden fazla atamayı bekleyen yeni öğretmen geliyor. Bu atama sayıları ile bu havuz boşalmayacak gibi duruyor ve ciddi bir yığılma ile karşı karşıyayız.

Bunun için bazı çözüm önerileri veren Ünsal, şunları söyledi:

Açıköğretim diploması ile öğretmenliğin önü kapatılmalı. AÖF'te sadece sertifika verilmeli.

Eğitim fakültelerinde ihtiyaca göre sadeleştirmeye gidilmeli ve kontenjanlar azaltılmalı.

Formasyonda düzenleme yapılmalı ve sadece eğitim fakültesinde karşılığı olmayan mesleki eğitim branşları için verilmeli. Diğerleri için kaldırılmalı.

Fakülte mezunları sadece KPSS ile atanabilmeli.

Özel sektör öğretmenliğinin cazibesinin artırılması, haklarının ve maaşlarının iyileştirilmesi gerekiyor.