Göz kanatan renkler, karmaşık desenler... Nedenini duyunca şaşıracaksınız!

Şehir içi otobüslerin hemen hemen hepsinde canlı renklere ve karmaşık desenlere sahip koltuklar bulunduğunu fark etmişsinizdir. Otobüs koltuklarının bu denli karmaşık desenlere ve canlı renklere sahip olmasının nedenlerini duyunca şaşıracaksınız!

5

ŞANLIURFA- Şehir içi otobüslerin hemen hemen hepsinde canlı renklere ve karmaşık desenlere sahip koltuklar bulunduğunu fark etmişsinizdir. Otobüs koltuklarının bu denli karmaşık desenlere ve canlı renklere sahip olmasının nedenlerini duyunca şaşıracaksınız!

Her gün yüzlerce kişinin kullandığı şehir içi otobüslerin neredeyse tamamında koltuk döşemelerinin tasarımı dünyanın her yerinde benzer tarzlara sahip. Peki canlı renkler ve karmaşık desenlerle kaplı bu koltuk döşemelerinin tasarımı rastgele mi seçiliyor?

Otobüs koltuklarının karmaşık desenlere ve canlı renklere sahip olmasının nedenlerinden biri, ne kadar kirli olduklarını gizlemektir. Özellikle karmaşık desenler, yolcuların koltuğu temiz olarak algılamasına neden oluyor. Koltuklardaki ilginç tasarımlar, kiri gizlemek ve oluşabilecek kötü görüntüleri engellemek için kasıtlı olarak yapılır. Desen ne kadar karmaşık ve dikkat çekici renklerden oluşursa lekelerin, tozların görülmesi de o kadar zor olur.

Peki koltuklardaki ilginç desenleri insanların değil bilgisayar algoritmalarının tasarladığını biliyor musunuz? Dikkat çekici renlerde ve karmaşık desenlerdeki bu koltuklar bir çeşit illüzyon yaratmak için tasarlanır. Çevreyle uyum sağlamak ve lekeleri daha az göstermek adına karmaşık algoritmalar aracılığıyla uygun desenler üretilir. Bu tasarımları farklı kılan ise zamansız ve evrensel olmalarıdır.

Kullanılan kumaştan bahsedecek olursak: Koltuklar için kullanılan kumaş kadife benzeri bir his verir. Bu kumaşın sert yapısı oldukça dayanıklıdır ve toplu taşıma için ideal yapıdadır. Bu kumaşlar nefes alabilen bir kumaş türüdür ve her türlü iklim için uygundur. Bu kumaş havlı kumaştır. Havlı kumaş, kadife, havlu gibi yüzeyinde zemini oluşturan çözgü ve atkı ipliklerinden farklı iplik grupları ile havlar oluşturulmuş kumaşlardır. Havlı kumaşlar kir tutma özelliğine sahiptir. Ayrıca olası bir yangında alevlerin yayılmasını en aza indirebilecek özelliktedir. Suya karşı da oldukça dayanıklı olan bu kumaşlarda çabuk kuruma özelliği de vardır. Dolayısıyla tüm bu özellikleri bir arada bulunduran bu koltuklar ekonomik olarak da tasarruf sağlar. Uzun süreler yıkama, yıpranma, değiştirme gerektirmediği için özellikle tercih edilir.