Şıllık tatlısı, Şanlıurfa yöresine özgü olan bir tatlıdır. Çok basit ve evde olan malzemelerle yapılan bu tatlı, Urfa'nın yöresel lezzetleri arasında en çok bilineni ve sevilenidir. Kalsiyum açısından zengin olan bu tatlı Şanlıurfa'nın tescilli lezzetlerindendir. Yapımı basit ancak biraz zaman alsa da, Urfa'da vazgeçilmezler arasında yerini koruyor. Krep hamuru kullanılarak yapılan bu tatlı, özellikle yöresel tatları sevenler için mükemmel bir tercihtir. Sofralarında farklı tatlar isteyenlerin de gözdesi.
Nereden geliyor bu Şıllık tatlısının adı?
Son dönemde oldukça popüler olan Şanlıurfa'nın geleneksel lezzetlerinden şıllık tatlısının isminin nereden geldiği merak konusu olan hususlardan biri. Kürtçe'de ıslak ve sulu gibi anlamlara gelen 'Şileki' kelimesinin, 1990'lı yılların başında bazı köşe yazarlarının deformasyonu nedeniyle günümüze 'Şıllık' olarak geldiği tahmin ediliyor.
Peki bu lezzetli şıllık tatlısı nasıl yapılır?
Şıllık Tatlısı
Hamuru için:
8 yemek kaşığı un
1 bardak su
1 çimdik tuz
Şerbeti için:
1 bardak su
1 su bardağı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
İçi için:
1 kase ceviz ve Urfa fıstığı karışımı
Yapılışı:
Şıllık tatlısının şerbeti için uygun bir tencereye su ve şeker alınır. Şeker eriyene kadar karıştırılır ve kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya tereyağı eklenir ve ocağın altı kapatılır.
Hamurunu hazırlamak için bir kaba un, su ve tuz eklenerek ve unun topaklanması engellenerek sürekli karıştırılır. Hamur hazırlandıktan sonra ocağa alınan tavaya (tercihen krep tavası) çok az miktarda yağ damlattıktan sonra hamurdan bir kepçe alınıp tavaya dökülür. Arkalı önlü krepler halinde tüm hamur bitinceye kadar pişirilir. Krepler bir tepside yada borcamda açılır, içlerine ceviz ve fıstık karışımı konularak rulo halinde sarılır. Ardından rulo halindeki krepler eşit parçalar halinde kesilir ve üzerine şerbeti dökülür.
Not: Krep hamuru için tercihen yumurta ve sütte kullanılabilir.