Türkiye, yerel yöneticilerini seçmek için 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak mahalli idareler seçimi için sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 1 Ocak'ta başlayan seçim takvimi işliyor. Yerel seçimlerde sandık görevlisi olarak bulunmak isteyen vatandaşlar, başvuru şartları ve görev ücreti gibi detayları araştırmaya başladı.
SANDIK GÖREVLİSİ OLMANIN ŞARTLARI NELER?
Sandık görevlisi olmak için genel olarak şu şartlar aranmaktadır:
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
18 yaşını doldurmuş olmak,
Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak
Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak
SANDIK GÖREVLİSİ KİMLER OLAMAZ?
İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yazılı sivil memurlar dahil askeri şahıslar, TBMM üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemeyecek.
YÜKSEK SEÇİM KURULU ÜCRETLERİ AÇIKLADI
Seçim günü siyasi partilerin sandık temsilcilerinin yanı sıra YSK tarafından belirlenen memurlar sandık güvenliği için görev başında olacak. Sandık kurulu başkanı, memur üyeler ve bina sorumluları olarak 3 farklı görevli bulunacak
Milyonlarca seçmenin oy kullanacağı 31 Mart Pazar günü görev alacak kişilere verilecek ücret belli oldu.
Sandık kurulu başkanı: 2947 TL
Memur üye: 2088 TL
Bina sorumlusu: 2936 TL olarak belirlendi.
PEKİ, SANDIK GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?
Sandık kurulunda görevlendirilecek kişiler 298 sayılı Kanun'un 22. ve 23. maddesine göre belirlenmektedir. Seçim günü sandık başında görev almak isteyenler ikametgah adresine göre seçim kurulun başkanlığına başvuru yapmaktadır. Partiler, sandık görevlisi olarak belirleyecekleri kişileri YSK'ye bildirmektedir.