Türkiye yerel seçimlere hazırlanıyor.
31 Mart seçimlerinden önce siyasi partiler çalışmalarına başladı.
HDP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan bugün Hakkari'de halk buluşması adı altında miting düzenledi.
Tam Cuma vakti düzenlene miting sırasında ezan okunmaya başlayınca sınırlı sayıdaki katılımcı da cuma namazı için hareketlendi.
Kalabalığın homurdandığını gören Bakırhan’dan o esnada ilginç sözler geldi.
Bakırhan, kalabalıktan dağılmamasını, cuma namazını birlikte kaza edeceklerini söyledi.
Bir yandan da gülen Bakırhan, "Sevgili Hakkarililer dağılmayın. Cumanın kazasını kılarız. Namazımızı da kılarız bekleyelim" dedi.
Söz konusu görüntüler kameralara yansırken, Bakırhan'ın sözleri ve tavrı tepki çekti.
Cuma namazı Müslümanlar için adeta bir bayram günüdür. Cuma namazını bir sebeple kaçıranlar ise cumanın kazası olup olmadığını araştırıyor.
CUMA NAMAZI KAZASI VAR MI?
Cuma namazına yetişemeyenler cumanın kazası olup olmadığını araştırıyor. Peki, Cuma namazının kazası oluyor mu? Cuma namazının kazası yoktur. Cuma namazını bir sebeple kılamayan öğle namazını kılar, öğle namazını kaza eder.
Cuma namazına selamdan önce yetişen kimse, selamdan sonra kılmadığı rekâtları nasıl kılmalıdır?
Cuma namazına imam selam vermeden önce yetişen kimse bu namaza yetişmiş olur. Bu kişi imamın selam vermesinden sonra namazını kendisi tamamlar. İmamın selamından sonra camiye gelen kimse ise namaza yetişmemiş olur (Kâsânî, Bedâî’, I, 267).
Cuma namazının bir rekâtına yetişen kişi imamın selamından sonra, ayağa kalkarak bir rekât daha kılar ve selam verir. Kendi başına kıldığı bu rekâtta Sübhâneke, besmele, Fâtiha ve sûre ya da birkaç âyet okur. İmama teşehhüdde yetişen kimse, imamın selamından sonra ayağa kalkar ve iki rekât kılarak selam verir. Böylece cuma namazını tamamlamış olur. Cuma namazına yetişemeyen kimse o günkü öğle namazını kılar. Bayram namazına yetişemeyen ise namazı kaçırmış olur; bunun yerine başka bir namaz kılması gerekmez.
Mâlikî ve Şâfiîlere göre ise, cumaya yetişmiş sayılabilmek için en az bir rekâtı imamla birlikte kılmak gerekir. Buna göre, imam ikinci rekâtın rükûundan doğrulduktan sonra yetişerek ona uyan kimse, namazını öğle namazı olarak dörde tamamlar (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 419; Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 84).
CUMA NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?
Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz oluşu Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve İcma ile sabittir. Yüce Allah, “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” (Cum’a, 62/9-10) buyurmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) de, “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her müslüman erkeğe farzdır.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 130; Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, III, 245-246) buyurmuştur. Cuma namazı, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminden günümüze kadar kılına gelmiş ve bunun farz olduğu konusunda herhangi bir farklı görüş ortaya çıkmamıştır.