Şanlıurfa’da köylüler ayakta! “Devlet korumayacaksa biz tarım arazisini koruruz”

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Şanlıurfa’da da tarım arazileri büyük bir hızla betonlaşıyor. Eyyübiye ilçesine bağlı Külünçe Mahallesinde 1. sınıf tarım arazisine fabrika yapılıyordu. Fabrikanın yapımına büyük tepki gösteren köylüler tarım arazisinin betonlaşmasına engel olmak istiyor.

5

Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinin başında gelen Şanlıurfa’da tarım arazileri büyük bir hızla betonlaşıyor. Bereketli topraklara sahip olan kentte artan sulama imkanları ile tarım çeşitliliği de artarken, en verimli arazilerin yer aldığı Haliliye, Harran, Akçakale ve Eyyübiye ilçelerinde ise tüm engellemelere rağmen bu araziler, betonların döküldüğü, yeşilin kalmadığı alanlar haline dönüşüyor.

Bu gibi olaylar Şanlıurfa’da sıkça yaşanırken, sonuncusu ise Eyyübiye ilçesine bağlı Külünçe Mahallesinde gerçekleşti. Mahalledeki köylüler, tarım arazisinin betonlaşmasına engel olmak istediğini belirterek, “devlet korumayacaksa biz tarım arazilerini koruruz” dedi.  

Yaşananlarla ilgili olarak Gazete İpekyol’a konuşan Külünçe Mahallesi Muhtarı Halil Kılıç, fabrikanın yapılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, “Bugüne kadar köylüyü oyaladılar, artık köylüye engel olamıyoruz, köylüler tarım arazisinin betonlaşmasına engel olmak istiyor” dedi. 

İNŞASI 2018'DE BAŞLAMIŞTI

Merkeze 12 kilometre uzaklıkta bulunan mahalleye 700-800 metre mesafede ve Şanlıurfa-Akçakale yolu üzerindeki bir araziye çırçır fabrikası yapılması için çalışma başlatıldı. 10 dönümlük pamuk ekili araziye kamyonlarla mucur dökülürken, fabrika yapılacağını öğrenen mahalle sakinleri ise duruma tepki gösterdi ve fabrika inşaatının şimdilik durmasını sağladı.