Urfalıların yeni gözdesi Fıstığı tahtından edecek

ÖZEL HABER | Harran'da alternatif ürün olarak son yıllarda ekim alanı artan yer fıstığının hasadı başladı. Verimin yüksek olduğu ürün 45 ile 50 lira arasında pazar buluyor. Yüksek Ziraat Mühendisi Özyavuz, yer fıstığının Urfa'da önemli bir ürün haline gelebileceğini belirterek, “İlerleyen süreçlerde Urfa fıstığı gibi, yer fıstığının da merkezi olabilir Urfa.” dedi.

5

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yer fıstığı ekimi son yıllarda hızla artıyor. Daha önce az bir ekim alanı bulunan yer fıstığı, çiftçilerin alternatif ürün olarak tercih etmesi nedeniyle 2-3 yılda yaklaşık 10 kat arttı.

Harran’da alternatif ürün olarak son yıllarda ekim alanı artan ve yaklaşık 700 dekarlık alanda ekili yer fıstığının hasadı başladı.

Verimin yüksek olduğunu ürün 45 ile 50 lira arasında pazar buluyor.

Harran Ziraat Odası Başkanı Murat Özyavuz, yer fıstığı ekiminin artmasının nedenini Gazete İpekyol’a anlattı.

Özyavuz, Harran'da ilk başta 40-50 dekarlık bir alanla başlayan yer fıstığı ekiminin şu anda 600-700 dekara çıktığını, önümüzdeki yıl ise bu rakamın 1500-2000 dekara ulaşmasını beklediklerini söyledi.

ÖZYAVUZ: VERİM GÜZEL, FİYAT YÜKSEK

Yer fıstığı ekiminin artmasının nedenini açıklayan Özyavuz, şöyle konuştu:

"Diğer alternatif ürünlerde yani mısırda, buğdayda verim ve fiyat düşüklüğü buna bağlı çiftçinin kazancının düşmesi farklı ürünlere yönlendirdi. Vejetasyon süresini pamuğa ve mısıra göre kısa olması, bakım işlerinin kolaylığı insanları fıstığa yöneltiyor şuan. Yer fıstığının verimi güzel, fiyatı da iyi şuan. Çiftçilerin kazanç miktarı artıyor. Bu yüzden fıstık artışı söz konusu."

 

“EKİM ALANI 2 BİN DEKAR OLUR”

“Bizi günde yaklaşık 200 kişi arıyor.” diyen Özyavuz, gelecek yıl ekim alanında büyük artış yaşacanağını belirterek, “Biz de ekmek istiyoruz, seneye ne yaparız, ne ederiz, hangi yöntemi uygularız? diye. Şuan birçok telefon alıyorum. Harran’da ilk başta 40-50 dekarlık bir alanla başladık. Şuan yaklaşık 600-700 dekara çıktı. Önümüzdeki yılı şöyle tahmin ediyorum,yaklaşık bin 500-2 bin dekar olur. O da en düşük.” ifadesini kullandı. 

 

“YER FISTIĞI, URFA'DA ÖNEMLİ BİR ÜRÜN HALİNE GELEBİLİR”

Özyavuz, yer fıstığının Urfa'da önemli bir ürün haline gelebileceğini de ifade ederek, "İlerleyen süreçlerde Urfa fıstığı gibi yer fıstığının da merkezi olabilir Urfa. Şu an biliyorsunuz yer fıstığının merkezi Osmaniye'ydi. Sonra Şırnak'ın Silop ilçesinde bayağı ekim alanı arttı. Şu an artık Urfa pazarına da giriyor." dedi.