ACİL TEDBİRLER
İnsanın içinden bir şeyler söylemek gelmiyor. Bir şeyler yazmak, bir şeyler paylaşmak gelmiyor; kötü giden ekonomi, kötü giden dış politika, kötü giden küresel etkiler, toplumu rencide edici söylemler ve hareketler, toplumu ajite edici, çağrılar, kalitesiz polemikler... Her şeyden kötüsü ise umutsuzluk ve belirsizlik. Bu gidişata bir dur diyenin olmaması. Her şeye rağmen insanlar umutlarını kaybetmemeli, güzel yarınlara inanmaya devam etmeli. Salgına, ekonomi kötü iken yakalandık.
Pandemi sonrası, daha doğrusu aşılama sonrası; pandemi süreci ile oldukça kötüleşen hayat şartlarının ve ekonominin yavaş yavaş iyileşeceğine dair beklentiler de gerçekleşmeyince hatta üst üste zamlarla hayat pahalılığı daha da artınca; oldukça yıpranmış toplumun dayanma gücü tamamen kayboldu ve direnemez hale geldi. Elbette küresel ekonomik kötüye gidişin de mevcut tabloda etkisi var ama içeride yapılması gerekenlerin yapılıp yapılmadığına dair tartışmalar da devam etmektedir.
Acilen bir çıkış planı gerekli çünkü durum; siyaset üstü bir nitelik arz ediyor. İlk etapta alınabilecek tedbirlerin neler olabileceği ve nasıl olacağı çok da bizim işimiz olmasa da genel duruma her gün tanıklık yapmaktan dolayı hemen herkesin aklına aşağıda sıralanmış veya benzer maddeler geliyor olmalı. Bu tedbirler genellikle ekonomik ağırlıklıdır ve acilen hayata geçirilmesi önem arz eder.
1. Acil olmayan tüm harcamaların derhal sonlandırılması. Başta kamuda olmak üzere; tasarruf tedbirleri uygulanması, çok acil olmayan icraatları ve projelerin ertelenmesi, toplumun yoksulluk ve açlık haritasının çıkarılması.
2. Borçlu durumda olup gelirlerinin, borçlarını karşılayamayacağı netleşmiş olan kesimlerin ve kişilerin borçlarının ertelenmesi.
3. Temel ihtiyaçlara yönelik kamucu politikalara geçilmesi; 20 temel ihtiyaç maddesinin tedarik zincirlerinin kısaltılması ve fiyat denetimlerinin ve istikrarın sağlanması; bunun, piyasa gerçeklerine uygun şekilde yapılması ve kimsenin mağdur edilmemesi. Burada esas olan; dar gelirli insanların, temel ihtiyaç maddelerini uygun şekilde ve uygun fiyata alabilmelerinin sürdürülebilir bir sisteme kavuşturulması.
4. Üretim ekonomisinin sistemsel altyapısını tüm alanlarda oluşturmak için çalışmalara başlanması,
Genç istihdamının arttırılması.
5. En zor durumda olan her kesimden vatandaşın; maddi sıkıntılarına yönelik tedbirlerin devreye sokulması (burada sosyal politikaların ekonomik politikalar ile birlikte sürdürülmesi) ve genel anlamda toplum psikolojisinin düzeltilmesine yönelik tedbirlerin alınması.
6. Toplumla sağlıklı, sahici, doğru ve güvenilir bir diyalog oluşturulması, gerilim ve kavgacı söylemleri terk ederek toplumun sıkıntı ve hassasiyetlerinin haklılığına vurgu yapılması/saygı duyulması ve bu sıkıntıların ciddiye alınması.
Belki çoğaltılabilecek/geliştirilebilecek bu ve benzeri tedbirlerin alınması imkânsız mı?
2022 yılını; yaralarımızı sarma, dayanışma, fedakârlık etme, paylaşma ve toplum olarak kendimizi; hem ekonomik hem de moral motivasyon açısından toparlama yılı olarak geçirmeye yönelik çalışmalar yapmak mümkün değil mi?
Toplum, 2022 yılının; toplumsal bir patlama ve kaos yılı olmasını değil; düze çıkma ve ferahlama yılı olmasını istemeyi hak etmiyor mu?
Acil çözüm önerilerinin dikkate ve ciddiye alınmasını talep ve temenni ediyor, 2022 yılının toplumumuza, bölgemize ve insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum. Selam ve dua ile.