KAŞMER PROJESİ RAFTAN İNDİRİLMELİ
Eylül gibi memurların ve öğrencilerin Urfa’ ya gelmesiyle kendini bir daha hissettiren konut sorunu; kiraların, pahalılığı, kiralık ev bulunamaması ve kimi emlakçıların tavırlarından şikayetler şeklinde gündeme taşındı. Ancak bazı önlemler alınmazsa; gerçekten de bu sorunun ileri ki yıllarda konut krizine evrilme potansiyeli taşıdığı görmezden gelinmemeli. Hatta şimdiden bunun belirtilerini görmekteyiz.
Hem kiralık ev bulunamıyor hem de bulunsa bile ateş pahası. Bunun en önemli nedenlerinden biri de artan konut ihtiyacına/talebine oranla yeterli konut üretilememesi.
Müteahhitlerin uygun arsa bulamaması, yerel yönetimlerin yeterli konut üretememesi ve TOKİ’ nin de bu ihtiyaca yeterince karşılık verememesi sorunun krize doğru gittiğinin işaretleri. Ne yazık ki manzara bu.
Urfa’da emlak sektörünün, ekonominin temel ayaklarından biri olması ise hem emlak fiyatlarının hem de kiraların aşırı derecede fiyatlanmasının ana nedenlerinden biri. Arsaya ek olarak, inşaat girdilerinin aşırı pahalanması ise ülke bazında fiyatlara olumsuz olarak yansımaktadır…
Emekli, öğrenci, kiracı, memur, dar ve sabit gelirliler, asgari ücretliler, açlık ve yoksulluk sınırlarında ve altında yaşayanlar başta olmak üzere belediyelerin her bütçeye uygun konutlar yapması, hazine arazilerinin müteahhitlere ve TOKİ’ ye kullandırılarak konutlar üretilmesi gibi çözümlerin yanı sıra inşaat maliyetlerinin düşürülmesi ve alım gücünün yükseltilmesi/konut finansmanında kolaylıklar sağlanması da bu bağlamda etkili olacak ve üretilen konut sayısı hızla artacaktır.
Bu bağlamda üç yıl önce Kaşmer Dağı’nda belediyenin büyük emeklerle hazırladığı uydu kent projesinden söz etmenin tam zamanı. Bu projenin neden durdurulduğu kamuoyuna fazlaca tatmin edici şekilde yansımadı. Bu projenin ilanından sonra yapılan tüm tartışmalara belediye cevap vermiş ve şimdiye kadar yapılan en kapsamlı ve en şaibesiz proje olarak anılmıştı.
Kaşmer Dağı bölgesinde 5 bin dönümü Celalettin Güvenç ve ekibince hazineden belediyeye kazandırılmış, 3 bin 600 dönümü hazineden TOKİ’ye, 400 dönümü ise vatandaşların olmak üzere 9 bin dönümden oluşan bir alanda yaklaşık 80 bin kişilik bir uydu kent inşa edilmesi planlanmıştı…
Bu projeye start verilmesi halinde sadece konut sıkıntısına önemli katkısı olmayacak; aynı zamanda şehrin ekonomik bir canlılık yaşamasının önü de açılacaktır.
İlle de ufak tefek revizyonlar gerektiriyorsa;
Bunu, şeffaf şekilde yapmak ve projeye start vermek mümkün.
Böylelikle konutların halkın alım gücüne uygun tarzda üretilip halka arz edilmesi, Urfa’ nın konut sıkıntısının önemli ölçüde giderilmesinin önü birkaç yıllığına da olsa açılmış olur.
Şimdi bu konuda yetkili olan tüm kurum ve kişilere soralım: Kaşmer projesi çöpe mi atılmalı, yoksa canlandırılmalı mı?
Selam ve dua ile…