BERBAT VAZİYETLER
Temizlik iki türlüdür. Maddi temizlik ve manevi temizlik
Maddi temizlik de iki türlü olup yüzeysel temizlik ve derinlemesine temizliktir. Yüzeysel temizlik gözle görülmesi mümkün bariz kirliliklerin ortadan kaldırılmasıdır.
Derinlemesine temizlik ise daha detaylı bir temizlik olup, "hijyen" de denir. Sağlık için elzem bir durumdur. Sağlık tesisleri, Lokanta, pastane, çay ocağı, fırın, gibi yiyecek ve içecek hizmeti sunulan mekânlarda insanlar, yemekten ve yemekten alacağı lezzetten önce hijyen ve temizliği arzu eder. Yiyecek ve içecek üretiminde çalışan kişilerin üretim sürecinde yaptıkları her iş insanların sağlığına direkt müdahale anlamına gelir. Bu müdahale olumlu veya olumsuz olması üreticilerin kontrolü ile mümkündür. Zira Hijyen ve temizliğin göz ardı edilmesi insan sağlığının hiçe sayılması ve hatta ölüme götüren bir sürecin oluşturulması ve bu sürece hizmet edilmesi anlamına gelebilir.
Geçen gün mesleğim gereği, işletmelerde mesleki eğitim çalışmaları kapsamında bir unlu mamulleri fırınını ziyaret ettim. Fırın son derece temiz görünüyordu. Daha girişte başlayan cam vitrinli tezgâh, arkasına müşterilerin geçmemesi ve müdahalede bulunmaması için U düzeninde yerleştirilmiş, yerler ve duvarlar tavana kadar fayans ile döşenmişti. Asma tavan da hemen dikkati çekecek bir vaziyette idi. Duvara monte durumunda bulunan vitrinlerde spesiyal pasta ve şekerlemeler, albenisi yüksek kutular yerleştirilmiş, ışıl ışıl ışıklandırmanın da eklenmesiyle harika bir manzara oluşturulmuştu. Gerçekten de içeri girende temizlik ve hijyen konusunda bir güven verebilecek bir düzenleme ve vaziyet hakim idi.
Ancak, bütün bu ihtişamlı görüntüyü gölgede bırakabilecek belki de küçük görünen ama gerçekte büyük sıkıntılara neden olabilecek bazı durumlar dikkatimden kaçmadı.
Şöyle ki;
1-Tezgâhın arkasında ekmek ve diğer unlu mamullerinin satışını gerçekleştiren görevli maskesiz ve eldivensiz çalışıyordu.
2-Ekmekleri koymak için poşet alırken ve poşetin ağzını açmaya çalışırken parmağını ağzına götürüp tükürük ile ıslatıyordu. Bu ıslaklık poşete ve dolayısıyla ekmeklere bulaşmaması mümkün değildir.
3-Müşterilerin pek görmediği, hamur yoğurma, hazırlama ve pişirme ünitelerinin yer aldığı arka planın kapısı açıldığında oradaki işçilerden birkaçının sigaraları ağızlarında olduğu halde iş yapmaları yanlış bir durumdur
4- Müşterilerin hemen hemen tamamına yakını maskesiz bir durumda olup, hiçbir ikaz yapılmamakta idi.
5- Tezgâh cam vitrininden dolayı önünde duranın tam boyun hizasına geliyordu. Tezgahın En üst kısma da, yani cam vitrinin üzerine de poğaça, simit, kurabiye, açma vb. bazı ürünler konulmuş ki, gelen müşteriler bu tezgâhın önünde durup konuştukları zaman ağızlarından çıkan damlacıkların tam ağızlarının hizasında duran mamullere değmemesi mümkün değil. Özellikle Covid-19 gibi son derece tehlikeli bir hastalıkla mücadele ettiğimiz günlerde bu görüntü acaba sadece benim mi dikkatimi çekiyor diye düşünmekten de kendimi alı koyamadım.
Yetkili kişilere nazik bir şekilde bu durumu söyledim. Ancak hiçbir şeyin değişmediğini daha sonraki günlerde işletmeyi ziyaret ettiğimde gördüm ve üzüldüm.
Birçok lokanta, pastane, fırın, ciğerci, kebapçı gibi iş yerlerine girildiğinde son derece temiz, albenili, cafcaflı olarak görünmesine rağmen salonların arka planındaki mutfakların, imalathanelerin içler acısı bir halde bulunması, ya da yukarıda bahsettiğim küçük ama son derece önemli ve tehlikeli aksaklıkların olması kabul edilebilecek bir durum değildir. Afiyette kalın…