DEDAŞ, ETME!
DEDAŞ (Dicle Elektrik), GAP bölgesinde bulunan; Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde elektrik dağıtım ve perakende satış hizmeti sunmakta.
Hatırlarım, birkaç yıl önce yine yaşanan bazı sorunlardan dolayı tepkilerini ifade etmek maksadıyla DEDAŞ için DAİŞ/IŞİD benzetmesi yapmıştı çiftçi vatandaşlar. Bölge çiftçisinin DEDAŞ’ la ilgili yakınmaları yeni değil.
20.04.2016’ da ki bir habere bakalım. Böylece sorunun yıllardır devam eden ve artık kangrenleşmiş olduğunu da daha iyi anlarız.
Haberden bazı kesitler şöyle: “Ziraat Odası başkanı Ahmet Eyüpoğlu,…Şanlıurfa'da da çiftçilerimizin başına Dicle Elektrik bele olmuştur. Özellikle sayaç takın dediler, çiftçilerimiz sayaç taktılar. Takmayanların bir kısmı var. Dünden beridir elektrikleri kestiler. Bütün grup hattını dünden beri kesmektedir. Karakeçi'nin bütün grup hattı, Hilvan'ın, Siverek'in, Ceylanpınar'ın, dün Pekmezli'de istemediğimiz olaylar yaşandı. Aynı zamanda çiftçileri sanki hırsız yaptılar. Urfa genelinde şu anda köylerde içme suyu bile kuyularda çalışmıyor…
Geçen yıl Harran, Akçakale'de 130 bin dönüm arazi kurudu. Şu anda kuraklık var, yağmur yok. Çiftçilerimiz bir saat elektriğin olmasını istiyorlar. Bunlar 3 saat kesinti var dediler, 3 saat yerine 8 saate çıktı…
Çiftçi bu enerjiyle sulamayı bırakacak, bırakmak zorunda kalacak. Bir köyde beş kişi borcunu ödememişse bütün köyü karanlıkta bırakıyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş zulümle karşı karşıyayız. Bunlar zaman zaman vekillerimizi, bakanlarımızı kandırıyorlar. Çiftçi borcunu ödemiyor diye, hayır öyle bir şey yok. Bakanlar Kurulu kararı ile çiftçilerin desteklemelerine bloke koyuldu. Daha 500-600 çiftçimiz hala blokeli durumdadır, desteklemesini almamıştır.” (GAZETE İPEKYOL)Kaynak: Temsilci https://www.haberler.com/eyyupoglu-dicle-elektrik-e-acti-agzini-yumdu-8372382-haberi/
Elektrik dağıtım işinin özel bir firmaya devredilmesiyle sorunlar da başlamıştı. Çifti vatandaşlar, zamanla bu firmayı çete olarak tanımlamaya başlamış ve rahatsızlıklarını çeşitli şekillerde göstermişlerdi.
Birkaç gün önce Akçakale çiftçisi de kesintileri protesto etti, bölgede ki tüm çiftçiler de tepkili.
Çiftçiyi zor durumda bırakmamak, sorunlarına çare aramak ve seslerine kulak vermek de önemli ve artık bu soruna köklü bir çözüm bulmak gerekir hem de acilen.
Genellikle şikayet edilen sorunlar ve yaşanan tartışmalar; yüksek fatura, borç gerekçesiyle çiftçilere ait trafoların haczi, elektrik kesintileri ve elektrik altyapısını yenilememe. Bu konularda DEDAŞ, Kamu Denetçiliği Kurumuna (Ombudsmanlık) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) şikayet edildi ancak nasıl bir sonuç alınacağı merak konusu.
Şikayet, yanlış uygulama suçlamaları ve tartışmalar, iddialar bunlarla sınırlı değil. Yetkililer de şikayet etmektedirler. Mesela, Son günlerde yaşanan ve hala devam eden sorunlarla ilgili olarak Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu; DEDAŞ ve DSİ’ ye borcu olsun veya olmasın çiftçilerin desteklemelerine bloke koyulduğunu, bu konuda uyarılarda bulunduğu halde durumun devam ettiği şeklinde açıklamalarda bulundu. Aynı açıklamalarda çözüm önerileri de sunan Eyyüpoğlu; Çiftçinin kendi elektriğini üretmesi gereğine işaret etti. https://www.urfanatik.com/haber/4959100/baskan-eyyupogluurfa-ciftcisine-yapilan-zulumdur
Bu sorunların tespiti yapılarak, çiftçilere kulak verilmeli ve bu tür firmaların tarıma ve çiftçimize yönelik iddia edildiği şekilde uygulamaları varsa; önüne geçilmesi toplumun da beklentisine dönüşmüş durumdadır.
Bu pandemi döneminde, tarımın önem kazandığı, tarlada ki ekinin sulanmasının hayati önemde olduğu bir zaman diliminde yapılan elektik kesintilerinin, ülke ekonomisine de olumsuz yansımaları olacağı unutulmamalıdır.
Çiftçi ciddi zararlara uğruyor, DEDAŞ hak ihlali olarak değerlendirilebilecek uygulamalara gidiyor. Çiftçinin sorunlarına yıllardır tarafları memnun edecek bir çözüm sunamıyor.
Bu firmadan önce de elektrikle ilgili bazı sorunlar yaşanmaktaydı ama o dönemlerde; şimdi iddia edildiği gibi uygulamalara başvurulmamaktaydı.
Bu süreçte, enerji, telemikasyon, ulaşım, ve gıda gibi temel ihtiyaçlara yönelik hizmetlerin/faaliyetlerin kamusal etkinliğinin/denetimin arttırılması, bunların bir kısmının kamu eliyle yapılması gibi seçenekler üzerinde durulması ihtimal dahilinde olabileceği gibi; vatandaşın kendi enerjisini üretmesi gibi çözümlerin de ele alınabileceği ve sürece, ziraat odaları ve çiftçilerin de dahil olduğu arayışlar da mümkündür.
Bu tarz sorunların köklü şekilde çözümlenmesi, çiftçilerimizin önünde ki engellerin kaldırılması ve tarımsal üretimin daha da arttırılması, her alanda kapsamlı bir üretim, tasarruf ve istihdam seferberliği başlatılmasını temenni ederim.
Selam ve dua ile.