URFA'NIN KALKINMASI, İŞSİZLİK VE FUAR ALANI
Daha Harran Ovası sulanmaya başlamadan Urfa ile ilgili şehirefsaneleri almış başını gidiyordu. Sulama ile tarımsal üretim patlama yapacak,buna bağlı olarak tarımsal sanayi başta olmak üzere sanayi gelişecek, sanayi vetarım ürünleri Urfa’dan, başka ülkelere ihraç edilecek, Urfa cazibe merkeziolacak, Urfa’ya göç başlayacak, nüfus artacak, işsizlik ve yoksulluk azalacak…
Aslında bunların hepsinin veya büyük çoğunluğunungerçekleşme olasılığı yüksekti ama mümkün olan gelişmeler çok düşük bir düzeydekaldı.
Urfa, sahip olduğu potansiyelden verim elde etme bakımındanbir türlü gerçekçi bir ivme kazanamıyor. Bunun nedenleri çok. Birinci nedenikendi insanımızın yapısı…
Aradan geçen onlarca yıldan sonra nihayet bir fuarmerkezimiz oldu.
Büyük şehir statüsü kazanmış, tarım ve hayvancılığın önemlimerkezlerinden biri olan bir şehir için gerekliydi ve Urfa’ya kazandırıldı.Emeği geçenleri, Urfa halkının takdir ettiğini düşünüyorum.
Ticareti geliştirmek, ticaretle ilgili ürün ya dahizmetlerin tanıtımı, ekonomik büyüme, yeni iş fikirleri, iş bağlantılarıoluşturmak ve geliştirmek, arz ve talebi bir araya getirmek gibi özellikleriolan fuarların önemi ve şehre/bölgeye katkıları küçümsenemez.
Şahsen gezerek de şahit olduğum kadarıyla, devasa kapalı biralan, şehirde bulunduğu nokta/konumu, modern yapısıyla takdire şayan bir yapıolmuş.
Kriz dönemlerinin atlatılmasında da önemli etkisi olanfuarların, düzenli olarak açılması, bir süreklilik ve düzene de işaret eder.
Şimdi gelelim fuarda, bizim ne gibi ürün veteknolojilerimizi tanıtacağımıza.
Teknolojik olarak önemli sayılabilecek ürünümüz neredeyseyok. Elbette organize sanayi bölgelerimiz var, sanayiye dayalı üretimlerimizvar ama diyelim ki, tarımsal anlamda da olsa önemli makine veya teknolojikürünlerin sayısının bir elin parmaklarını geçeceğini sanmıyorum. Umarım busektörlerde de, dalgıç pompa ve sulama sistemlerini aşıp, daha komplike makinave ekipmanlar üretebilecek düzeye gelinir.
Geriye önemli sayılan iki sektör kalıyor. Biri; tarımsalürünlerle ilgili olanı, diğeri ise turizm. Evet turizm.
Tarımsal olarak en az üç ana ürünümüz ve on ürünü deekleyerek çeşitliliği artırabileceğimiz potansiyel ürünümüz var.
Üç ana ürün: Biber, fıstık ve pamuktur. Mesela iplikfabrikamız var ama kumaş fabrikamız? Fıstık ve biber konusunda dayapılabilecekleri varsın sektör içindeki yatırımcılarımız düşünedursun, bizgelelim turizme.
Urfa halkının kendisi bile, bu konuda elindekinin kendisinine kadar heyecanlandırması gerektiğinin farkında olmadığı Göbeklitepe gibi birhazinenin üzerinde oturmaktayız. Diğerlerini sayıp gereksiz tekrarlar yapmakistemiyorum.
Tüm bu elimizdekileri ve potansiyelimizi verimli ve planlıkullanmak; hangi aşamada neyin ne zaman yapılacağı ile ilgili iş ve işlemlerintakibini yapmak, ilgili mercilere düşmekte.
Yine de direkt ilgili görünmese de bazı hususların altınıçizmek, bazı hatırlatmalarda bulunmak istiyorum.
GAP’ın, sulama başta olmak üzere, tamamlanmamış bölümlerininbitirilmesine hız verilmelidir.
Kalkınma, ticaret ve turizm gibi ama özellikle hizmetsektörünün tüm alanlarındaki personelin eğitim aşamalarından geçmesi önemli.
Bu konuda eğitim kampanyaları, kamu spotları hazırlanmalı.Bu konuda, medya da dahil olmak üzere, yerel ve sivil kurumlara çok işdüşmekte.
Üniversite, olması gerektiği kadar ve gerektiği alanlardaişin içinde olmalı.
Esnafın, garsonun, tavırları, hijyeni ve etiği gibikonularda gerekli hatırlatmalar yapılmalıdır.
İş adamlarımıza, gerekli yönlendirici destek ve eğitimsağlanmalıdır.
Diğer bir husus, trafikle ilgili. Bu vesileyle tekrarhatırlatmak isterim ki, şehir içindeki askeri tugayın şehir dışına taşınmasımeselesi elzemdir.
Mesela; bu konuda da naçizane şöyle biraz popülist olsa dabir önerim olacak: Şehrin önemli bir merkezine dijital bir reklam panosuasalım. Bu panoda; her gün güncellemek suretiyle şöyle bir ibare sürekli tekrarededursun:
“Bugün: …/…/20.., Tugay yerinin taşınması ile ilgili birkarar hala alınmadı.”
Bunu, STK'lar yapabilir...
Urfa' da şehir içi ulaşımda ciddi çileler çekiliyor. Arabaile Abide' den şehir merkezine girmek adeta işkence.
Toplu taşımada da ciddi sıkıntılar devam ediyor. Yeniyerleşimlere yeni hatlar, araç sayısı eksikliği, güzergahlar, durakdüzenlemeleri ve ücret.
İndirimli ücret: bir; tam ücret ise bir buçuk lirayaçekilmelidir.
Urfa nüfusu artıyor. Genç nüfus ama işsiz. Bu işsizlerinönemli bir bölümü de üniversite mezunu.
Urfa' da ciddi bir yoksulluk ve işsizlik var ve bu konudakiçabalar oldukça yetersiz.
Unutmayalım ki;
Urfa: Peygamberler şehri!
Urfa: Medeniyetler şehri!
Urfa: Sanat ve kültür şehri!
Urfa: Merhamet, paylaşım ve sevginin şehridir.
Urfa: İbrahim peygamberin şehri.
Her şeye rağmen, Urfa, değerlidir ve hala hak ettiği yerdedeğildir.
Pahalılığı, işsizliği, yoksulluğu, adaletsizliği, tefeciliğivs. yenmek için çalışalım ve paylaşalım.
Selam ve dua ile.