KARNABAHAR
İnsan beslenmesinde iki amaç vardır. Birincisi insanın yaşamını sürdürebilmesi, ikincisi de yediği yiyeceklerden lezzet almasıdır. Asıl olan ise yaşamın sağlıklı olarak sürdürülmesi olmalıdır. Yemeklerden alınacak tat ve lezzet sağlıklı yaşama arzusundan sonra gelmelidir. Karnabaharın kimyası incelendiğinde özellikle fosfat ve potasyum ihtiva ettiği, lahanadaki birçok besin değerini içerdiği anlaşılmıştır. Karnabaharın yenilen kısmı çiçekleridir. İyi karnabaharlar çiçekleri sıkı olup bembeyaz görünümlü olandır. Çiçekleri gevşek ve çiçekleri sarımsı olan karnabaharlar pek makbul sayılmaz. Ancak, bitkilerin genetiği ile oynayan bazı ülkelerde pembe, mor, sarıçiçekli karnabahar çeşitleri de yetiştirilmiştir. Karnabahar; birçok yemek türü elde edilebilen bir bitkidir. En fazla çorba, kızartma ve fırında hazırlanan yemekleri makbuldür. Salata içinde de haşlanmış olarak kullanılabilir.
100 gr. karnabaharın içerdiği besin değerleri ortalama olarak şöyle sıralanabilir: 27 kalori; 2,7 gr. protein; 5,2 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr. yağ; l gr. lif: 56 mgr. fosfor; 21 mgr. kalsiyum; 0.7 mgr. demir: 295 mgr. potasyum: 60 IU A vitamini; 0,09 mgr. B1 vitamini; 0,08 mgr. B2 vitamini; 0,6 mgr. B3 vitamini ve 55 mgr. C vitamini.
Başta potasyum minerali olmak üzere, beden için yararlı önemli besin maddelerini bolca içermesinin yanı sıra;
* Karnabahar, kalınbağırsak, mide ve meme kanserlerine karşı etkili olduğu,
* Antioksidan madde yönünden zengin olduğu için kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve riskini da azalttığı.
*Potasyum minerali yönünden zengin olduğundan tansiyonu dengelediği, yüksek tansiyonu düşürdüğü
* Karnabahar, demir minerali oranı yüksek olduğu için kansızlığı önlediği
* Karnabahar, demir minerali oranı yüksek olduğu için kansızlığı önlediği
uzmanların dile getirdiği faydalarından birkaç tanesidir.
Karnabahar haftada en az bir kez yemek yapılarak veya salatada kullanılarak Ayrıca sebze çorbası hazırlarken mutlaka karnabahar ekleyerek zengin içeriğinden faydalanılabilir. Karnabahar ile yapılacak yemekler hem sağlıklı bir yaşam için hem de lezzetli bir yemek için uygundur. Her ne kadar bu bölgede alışılmış yemek kültürü içinde yeri az olsa dahi karnabahar, yapılan yemeğin şekli veya türüne göre lezzetli olabilir.
Karnabaharın aromasından hoşlanmayanlar değişik şekilde bazı baharat ve çeşniler ekleyerek istenmeyen tad veya kokusundan kurtarıp tüketebilirler. Mücver bu yöntemlerden biridir
Karnıbahar Mücveri
Malzemeler:
1 Orta boy karnabahar
2 adet yumurta
6 Kaşık un
1 paket kabartma tozu
150 gr. Urfa peyniri
1 Demet kıyılmış maydanoz
1 soğan
Yeterince Tuz,
1 Çay kaşığı Karabiber
2 yemek kaşığı pul biber
Kızartmak için zeytin yağı
Yapılışı:
Karnabaharı dal dal keserek yıkayın ve tencereye koyun. Su ekleyerek yumuşayana kadar haşlayın Haşlanan karnabaharı süzün ve süzgeçte ya da kağıt havlu üzerine alarak soğumasını bekleyin.Soğuduktan sonra bir kaba alın. Üzerine un, kabartma tozu, kıyılmış maydanoz, ince doğranmış soğan, rendelenmiş yada ince doğranmış peynir, yumurta, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip yoğurun.Tavaya aldığınız sıvıyağı kızdırın. Hamur haline gelen karışımdan kaşık yardımıyla alarak yağa bırakın ve her iki tarafı kızarana kadar pişirin.Hepsini pişirdikten sonar servis ediniz.
Afiyette kalın