İNCİR
Meyve almak için pazarda dolaşıyordum. Tezgâhlarda duran incirler mükemmel bir görüntüdeydi.Fazla ezilip bozulmasın diye de plastik köpük tabaklara konulmuştu.Tabakların etrafına da incir yaprağı konularak süslenmiş bu şekliyle de daha cazip bir görüntü içindeydiler. Tezgâhın birine yaklaşıp bir tabak dolusu incir aldım ve satıcıya uzattım. Adam tartma işlemi ile meşgul iken adetten olduğu üzre sordum:
”İncirin kilosu kaç lira?”
Adamın cevabı bir hayli ilginçti.
“İncir değil abi, lokum lokum.”
Bu cevap üzerine belki de gayr-ı ihtiyari gerildim ve:
“Kalsın o zaman” diyerek yürümeye başladım.
Adam şaşırdı.
”Niye abi” dedi. Bende cevaben:
“Lokum istemiyorum, ben incir alacaktım” dedim.
Pazarcı şaşkın bir eda ile:
“Ağabey, lafın gelişi öyle dedim”
Biraz duraklayıp izah etmeye çalıştım.
“İncir Cenab-ı Allahın Kur’an-ı kerim de yemin ettiği bir meyvedir. Her yönüyle mükemmel bir yapıdadır. Bütün kâinat toplansa, bütün bilim adamları bir araya gelse bir tek incir çekirdeğinin ne şeklini, ne yapısını, ne besin değerini ve ne de aromasını oluşturamaz. Bak sana her bir bir bal tulumbası gibidir. Biraz düşünebilsek, Allahın yarattığı bu mükemmel meyveyi, insanların yine Allahın yarattığı bir çok gıda maddesini bozguna uğratıp zararlı bir hale getirdikten sonra, yapmaya çalıştığı ve üstelik uzmanların tespitiyle insan sağlığına hiç de faydası olmayan lokum gibi bir nesneye benzetmek, O’nun sanatına haksızlık olmaz mı?”
Adam biraz da mahcup bir eda ile başını sallarken:
”Haklısın Abi, düşünemiyoruz işte” dedi.
Adamın parasını ödedikten sonra ordan uzaklaşırken diğer incir satanların sesi ortalığı inletiyordu:
“İncir değil baklava baklavaaaa…”
********
Uzmanlar İncir meyvesinin insan yaşamında önemli bir yeri ve çok faydaları olduğunu söylüyorlar. Başlı başına bir mucize olan incirin faydaları saymakla bitmez ancak, birkaç tanesini şöyle sıralamak mümkündür:
- İncir, yüksek oranlarda protein, vitamin ve mineraller içeren bir besindir. Özellikle hayati öneme sahip demir, magnezyum, kalsiyum gibi mineraller ile B grubu vitaminlerden zengindir. Ayrıca İncir, yüksek oranda lif içermektedir.
- Sindirimi kolaylaştırıp vücudun bakterilere karşı direncinin artmasını sağlayan bir özelliğe sahiptir.
- İncir içerdiği yüksek orandaki kalsiyum ve fosforla kemik ve dişlerin oluşumu ile sağlıklarını garantiler. İncirin içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir.
Bağırsak hareketlerini düzenleyen bir özelliğe sahiptir. Özellikle çocuklarda ki peklik sorunlarında bir iki tane kuru incirin doğranıp üzerine sıcak su konularak bir süre dinlendirip yedirmekle kabızlık sorununun giderilmesi sağlanabilir. İncir bu yönüyle kullanılan güvenli bir müshildir.
Bediüzzaman hazretlerinin şu tespitine kulak verelim:
“Cenâb-ı Hak, tîn ve zeytinle kasem vasıtasıyla azamet-i kudretini ve kemâl-i rahmetini ve büyük nimetlerini ihtar ederek, esfel-i sâfilîn tarafına giden insanın yüzünü o taraftan çevirip, şükür ve fikir ve İmân ve amel-i salih ile, tâ âlâ-yı illiyyîne kadar terakkiyât-ı mâneviyeye mazhar olabilmesine işaret ediyor. Nimetler içinde tîn ve zeytinin tahsisinin sebebi, o iki meyvenin çok mübarek ve nâfi olması ve hilkatlerinde de medar-ı dikkat ve nimet çok şeyler bulunmasıdır. Çünkü, hayat-ı içtimaiye ve ticariye ve tenviriye ve gıda-yı insaniye için zeytin en büyük bir esas teşkil ettiği gibi;incir hilkati, zerre gibi bir çekirdekte koca incir ağacının cihazatını saklayıp derc etmek gibi bir harika mucize-i kudreti gösterdiği gibi, taamında, menfaatinde ve ekser meyvelere muhâlif olarak devamında ve daha sair menâfiindeki nimet-i İlâhiyeyi kasemle hatıra getiriyor. Buna mukabil, insanı İmân ve amel-i salihe çıkarmak ve esfel-i sâfilîne düşürmemek için bir ders veriyor.”(29.Mektup)
Afiyette kalın