SARIMSAK DEYİP GEÇMEYİN...
Bilimsel adı Allium sativum olan sarımsak, çok kuvvetli ve keskin bir kokusu ve mükemmel bir lezzeti olduğundan bazı yiyeceklere çeşni ve lezzet katması amacıyla kullanılırken, bazı rahatsızlıkların tedavisi amacıyla da kullanılmaktadır. Sarımsak, bilim çevrelerince birçok faydalarının olduğundan ve bu amaçla kullanılmasının tarihi bir geçmişe sahip olduğundan söz edilmektedir. Türkiye Parazitoloji dergisi 2007 yılında 4. Sayısında yer verdiği bir makalede şu ayrıntılar göze çarpmaktadır.
"Sarımsağın farmako- dinamik özellikleri ile ilgili araştırmalar son yıllarda artmış olmakla birlikte ilk bilgiler Mısır papirüslerinde, İncil'de, Eski Hint ve Roma literatüründe de bulunmaktadır. Aristotales, Hippocrates, Galenos, Dioscarides tarafından sarımsak pek çok hastalığın tedavi ve profilaksisinde kullanılmıştır. Dioscarides, sarımsağı antelmentik ve diüretik olarak kullanmıştır. Ayrıca cilt döküntüleri, parazitik cilt infeksiyonları ve lepra tedavisinde kullanılmasını da tavsiye etmiştir.Osmanlı döneminde bir çok hekim sarımsağı, ses kısıklığının giderilmesinde, yüzdeki ve vücuttaki beyaz lekelerde, saçkıranda, uyuzda, kronik öksürükte, helmintiyaziste, böcek sokmalarında, baştaki irinli yaralarda, çocuklardaki konakta, diş ağrılarında, unutkanlık hallerinde, ishalde ve basurda kullanmışlardır." (Türkiye Parazitoloji dergisi-2007, Cilt 31, Sayı 4, Sayfa:318-319)
Günümüzde de bitkisel tedavi yöntemleri dâhilinde sarımsaktan faydalanılmaktadır. Bu amaçla kullanıldığı alanlardan bazılarını şöyle sıralamak mümkündür.
*Parazit düşürücü etkiye sahiptir.
* yaraları tedavi edici olarak haricen kullanılması tavsiye edilir.
*Mantar rahatsızlıklarında rahatlatıcı etkiye sahip olduğu söylenir.
*Saçkıran hastalığını tedavi edici olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, saç dökülmesini durdurma amacıyla da kullanılır.
*Tansiyon düşürücü etkisi vardır.
*Antiseptik özelliklere sahiptir.
*Kolesterol düsürücü özellikleri vardır.
*Kolesterol düşürücü özellikleri vardır.
*Safra salgılarını artırıcı olarak kullanılmaktadır.
*Kurşun ve yılan zehirlenmelerinde etken olarak kullanıldığı söylenir.
*Damar tıkanıklıklarını engelleyici özelliğe sahip olduğu söylenir.
*Sigaranın oluşturduğu bir kısım olumsuzlukları engelleyici özelliklere sahip olduğu söylenmektedir.
Mezkûr özelliklerinin yanı sıra yemeklere kattığı mükemmel çeşni ve lezzet dolayısıyla sarımsak vazgeçilmez bir bitkidir. Ancak, sarımsak yendikten sonra ağızda uzun süre bıraktığı kerih ve kötü koku sayesinde birçok insanın sarımsak yeme tercihini azaltmaktadır. Sarımsak yiyen kişi ağzının koktuğunun farkında olmaz. Ancak çevresindekiler çoğu zaman kokunun dayanılmaz bir boyutu ile karşı karşıyadır ki, gerçekten rahatsız edicidir.(koku miktarı yenen sarımsak miktarı ile de alakalıdır). Bu konuda Hz. Muhammed (A.S.)'in "Kim sarımsak veya soğan yerse bizden uzak dursun -veya mescidimizden uzak dursun- evinde otursun" mealinde bir hadis-i şerifleri vardır.( Buhari, Et'ime 49). Peygamber efendimiz (a.s.)'ın bu hadislerinden anlaşılması gereken; sarımsak yememek değil, yedikten sonra cami, mescit gibi insanların toplu bulundukları mekânlara gitmemektir. Zira oradakileri rahatsız etme durumu vardır. Bu hadisten alınması gereken bir diğer mesaj ise, sarımsak yiyen bir kişinin etrafına yaydığı kötü koku dolayısıyla camiye ve mescide gelmemesi tavsiyesinden dolayı, kötü kokuyu ortadan kaldıracak bazı girişimlere sevk etmesidir. Mesela sarımsak yedikten sonra, karanfil başta olmak üzere dereotu, maydanoz, yeşil nane gibi kokulu bitkileri çiğnemek ve en etkili yöntem olarak tavsiye edilen bir bardak süt içmek sarımsaktan dolayı ağızda oluşan kötü kokuyu almakta faydalı olmaktadır.
Bazı bilim adamları sarımsağın içindeki bazı bileşenlerin sindirim esnasında parçalanmaması dolayısıyla ağız ve vücutta kokuya neden olduğunu, ancak içilen bir bardak süt bu bileşenin en az yarısının parçalanmasını sağladığından, sarımsağın oluşturduğu kötü kokunun yarı yarıya azaldığını tespit etmişlerdir.
Sarımsak yenmesi gerektiği kadar yenmeli, ancak yedikten sonra toplum içine çıkarken insanları rahatsız etmemek için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Afiyetle kalın...