Bilinçli Hizmet
Sıkılaşan ekonomik şartlardan tüm kesimler etkilenirken kurumların da etkilenmesi kaçınılmaz bir hal aldı.
Özellikle yerel yönetimlerin, yeni bütçe yılı için daha dikkatli olması gerekli. Doğrudan vatandaşa dokunan hizmetleri üretirken bilinçli harcama yapılmasının gerekliliği bir kez daha yüksek önem düzeyine sahip oldu.
Belediyelerin ölçü ve tartı dışı alım kalemleri bu konuda en fazla tasarruf edilmesi gereken kalemlerini oluşturmakta.
Ölçü ve tartı ile harcı alem ürünlerin alınmasında iyi kötü bir piyasa değeri oluşuyor ancak bunların dışındaki en önemli ve yüksek maliyetlere sahip teknolojik ürün ve hizmetlerin alımında maalesef piyasa değeri pek anlaşılamıyor.
Bunda 2 önemli faktör kendini hissettiriyor, birincisi; belediyelerde bu işlerden hakkıyla anlayan kadro eksikliği, ikincisi ise yöneticilerin bilgili kimselere danışmayı ihmal etmesi.
Hal böyle olunca, alımı yapılan ürün ve hizmetlerin fiyatı müteahhit firmaların pazarlamacılarının vicdanı ve pazarlama kabiliyetine kalmış oluyor.
Gelişmiş ülkelerde bu durumu müşavirlik hizmeti alarak çözmek gayet yaygın. Ancak bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde henüz bu müessese yaygın durumda değil.
Öyle alımlar varki, firmalar tarafından kurumların gözünde büyütülüp, ardından fahiş kârlar içeren sözleşmelerle neticelendiriliyor. Olan, kuruma olmuş oluyor.
Teknolojik ürün alımlarında, özellikle yazılımın kaynak kodları ve varsa çeşitli kriptolojileri de alımın içerisinde alması olmazsa olmazdır. Şayet gözü kapalı bir şekilde teknik gereksinim ortaya konularak alım yapılırsa mahkûmiyet başlamış oluyor. Artık müteahhit firma yazılım ve donanımlar için dilediği bakım destek rakamlarıyla kurumu bağlamış oluyor. Velev ki alımdan sonraki destek bedelleri sözleşmeye bağlanmış olsa bile, gelişen teknoloji ve alım şartları karşısında kurumun kıpırdayacak hiç bir mecali olmadığını bilmek lazımdır.
Her bir ek geliştirme talebinde, firmaların daha yenisini bir kez daha satmak için kurumları kedinin ip yumağıyla oynadığı gibi oynamasına fırsat verilmiş olunuyor.
En önemli varlık; BİLGİ.
En önemli haslet; bilgiye sahip olmak ve bilgiye sahip olanlardan faydalanmaktır.
Akıllı kimse kendi aklını kullanandır. Daha akıllı kimse ise; başkalarının da aklını kullanandır.