KÖPEK
FatihaSuresinin son ayetlerinde “Bizi dosdoğru yola, nimet verdiklerinin yolunailet, gazaba uğrayanların ve sapkınların yoluna değil” buyrulmuştur.Peygamber (ASV) bu ayetlerle ilgili olarak, “mağdûbi aleyhim (gazabauğrayanlar) Yahudilerdir; dallîn (sapkınlar) ise Hıristiyanlardır” şeklindeaçıklama yapmıştır. (Tirmizi, Tefsir, 1, Hadis no: 2954.)
Büyükbir çoğunlukla Hıristiyan olan Avrupa nüfusunun itikat, ibadet, sosyal hayat,aile gibi birçok alanlarda sapkın bir hayat yaşadıkları düşünüldüğünde,“dallîn” ismine ne kadar müstahak oldukları apaçık anlaşılır. Bu sapkınyaşantılarından biri de hiçbir ihtiyaç olmaksızın köpek edinmeleridir.
Köpekedinmek, Avrupa medeniyetinde önemli bir yer tutar. Hırsızlardan korunmak gibihiç bir amaç olmaksızın sadece süs ve eğlence olsun diye köpek edinirler.Evde,işyerinde, seyahatte yanlarından ayırmadıkları köpekleri aileden biri halinegelir. Hatta bazı ailelerde şahısların da birer köpeği bulunur. Doğrusu Avrupa’daaile kurumu da fesada uğramıştır.
Çocuklarınve gençlerin büyüklerini dinlememeleri, hırçın ve asi oluşları ana-babalarırencide etmiştir. Güya demokrasi nedeniyle çocuklara ve gençlere tanınan haklarve buna karşılık ana babaların ellerinden hiç bir şey gelmemesi aileyi derindenyaralamış, zamanla büyüyen huzursuzluk, çocuk yerine köpek edinmeyesürüklemiştir.
Kadınerkek herkeste, çocuk sevgisi ve çocuk okşama ihtiyacı vardır. İçlerindekişefkat çocuk ister. Ama çocukların yasalarla aileden koparılması, aileninistediği eğitim ve terbiyeyi veremeyişi sonucunda kendi çocuğundan hiçbir hayırgörmemesi, çocuk edinmeye karşı bir isteksizlik oluşturmuştur.
Herana-babanın çocuklarından maddi ve manevi beklentileri vardır. Ömür boyu, hattaAhirete uzanan evlat düşkünlüğü ve emelleri vardır. Ama kuşların yavrularınıyuvada büyüttükten ve uçup gittikten sonra hiçbir ilişkileri kalmayıpbirbirlerini tanımaması misali ailede de çocuklarla ilgili böyle bir sonuçolunca, çocuk edinmeye karşı bir olumsuzluk yayılmaya başlar. Demek ki köpekedinmenin yaygınlık kazanması, belli bir yaştan sonra özgürlük adıylaana-babayı tanımamazlık ve onlara karşı saygısızlık, toplumsal bir huzursuzluğayol açtığı için, evlat yerine köpeklere meyli arttırmıştır. Çünkü köpek,sahibine düşkün ve sadıktır; karnını doyurduktan sonra saygısızlık etmez, asiolmaz. Hayırlı bir evlat gibi bir tutum içine girer.
Çocukedinmeye karşı oluşan boşluğu köpeklerle doldurma çabası belirttiğimiznedenlerin uzun bir süreç içinde yol açtığı sapkın bir sonuçtur.
Örneğinalkollü içkiler hiç bir dinde hoş karşılanmamış, sakınılması istenmiştir. Oysa Hıristiyanlarda“ekmek-şarap ayini” şeklinde şaraba kutsal bir mahiyet kazandırılmıştır. Busapkınlık değil de nedir?
İslam’agöre köpek necistir. Hadis-i Şeriflerde köpeğin ağzının değdiği yeri, biritoprakla olmak üzere yedi kez yıkamak emredilmiştir. Ekin, hayvan, evi beklemekve hırsızdan korumak gibi bir gerekçe olmaksızın evinde köpek beslemekdinimizce hoş karşılanmamıştır.Oysa Avrupa’da menedilen tarzda köpek edinmekçok yaygındır. Kur’an domuzdan şiddetle sakındırdığı halde Avrupa’da en yaygındomuz etidir. O halde Müslümanların kültür ve medeniyeti ile Avrupa medeniyetiuzlaşmaz bir farklılık içindedir.
Peygamber(ASV) Köpeğin necis oluşu ile ilgili olarak "Köpek, bir kaba ağzını bulaştırdığızaman yedincisi toprakla olmak şartıyla o kabı yedi kere yıkayınız.”buyurmuştur. (EbuDavud, taharet, 37, Hadis no: 73).Köpek edinmekle ilgili olarak çok sayıdarivayetleri bulunan hadislerden biri şöyledir: «Bir kimse kendisine ekinveya hayvan beklemeğe faydası olmayan bir köpek edinirse, amelinden her gün ikikırat eksilir.»(Kırat, eskiden altıngibi değerli eşyayı ölçmek için kullanılan bir ölçü birimidir.) (Müslim,Müsakat, 61, Hadis no: 4036.)
Köpekve domuz gibi bir kısım hayvanların necis kabul edilmesi ve onlardan uzakdurmanın emredilmesi imtihan gereği İslam’ın kuralıdır. O hayvanlara zulüm veyaeziyet demek değildir. Günümüzde sosyal yaşantının değişen şartları nedeniyleat, merkep gibi hayvanları evde barındırmak da ortadan kalkmıştır. Apartmandaat beslemek mümkün olmadığı gibi, ona ihtiyaç da yoktur. Bu durum, atlara karşıbir haksızlık değildir. Aynı şekilde evde köpek bulundurma ihtiyacı dakalmamıştır.
Toplumumuzdabirçok kimselerde bir tutkuya dönüşen Avrupa taklitçiliği, hiç gerek yokkenköpek edinmenin de yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Artık Şanlıurfa’da bileçarşı pazarda süs köpeği gezdirenlere rastlamak mümkündür. Bunun yaygınlaşmatehlikesi İslam’ın bakışı açısından tedirginlik vermektedir.