GAP HAVA LİMANI VE UÇAK SEFERLERİMİZ
GAP Uluslararası Hava Limanı hakkında, daha inşaatı sürerkenbirçok şey söylemişti:
Dünyanın sayılı büyük Hava Limanı olacak, büyük nakliyeuçakları inip kalkacak, Urfa’da üretilen tarımsal ürünler büyük uçaklarla ihraçedilecek filan.
Ancak bir süre sonra tüm bu hayaller birer birer suya düştü.
Aslında büyük olmasına büyüktür bu Havaalanı. Pistleri,büyük uçakların inip kalkmasına elverişliydi. Ama umulan ve planlananlargerçekleşmedi.
Unutulan bir şey var, dediler bu defa. Neymiş? Bu bölgeninsisli oluşu, uçakların kalkış ve inişlerini etkiliyormuş. Yani sağlıklı birfizibilite çalışması yapılmamış. Sonradan bu durumun da teknolojik bazıcihazlar kullanmak suretiyle çözümünün mümkün olduğu anlaşıldı.
Dolayısıyla ne tarımsal ve sanayi üretimi olarak belli başlıbir hacme ulaştık ne de bunları GAP Havaalanı'ndan sevk etmeye etmeyisağlayabildik. Sonuç, aradan geçen bunca yıla rağmen koca bir fiyasko.
Bırakın ürün sevk etmeyi, havaalanının işletmesini bilealamadık. Ve bırakın ürünlerin taşınmasını, yolcu taşınması noktasında bilesorunlar yaşamaktayız.
Belediyelerimiz, odalarımız, hatta son olarak ŞanlıurfaBarosu bu konuya el attı. İlginçtir milletvekillerimiz yok gibi.
Ajans Urfa’nın 14 Haziran 2017 tarihli haberinden alıntılarıaşağıya aktarıyorum:
"Şanlıurfa Barosu Ulaştırma Denizcilik ve HaberleşmeBakanlığı ile THY’ye yazdığı dilekçelerle Şanlıurfa’da sefer sayılarınınartırılmasını talep etti. DilekçedeAnkara, İzmir ve İstanbul gibi büyük kentlere hem daha uygun hem de yeterlisayıda seferin yapılması talep edildi.
Şanlıurfa’da son zamanlarda tartışma konusu olan uçakseferler sayısının arttırılmasına ilişkin girişimler devam ediyor. Yapılanbaskı sonucunda günlük 2 olan İstanbul’a sefer sayısı 22 Haziran itibariyle 3’eyükseliyor. Sefer sayılarının artırılmasına yönelik bir talep de ŞanlıurfaBarosu’ndan geldi.
Baro Başkanı Ahmet Tüysüz, Ulaştırma, Denizcilik veHaberleşme Bakanlığı ile Türk Hava Yolları’na (THY) dilekçe yazarak kenteyapılan sefer sayılarının yetersizliğine ve uçuşların yüksek fiyatlı olmasınadikkat çekti. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlere hem dahauygun hem de yeterli sayıda sefer yapılmasının talep edildiği dilekçede şuifadelere yer verildi:
“Şanlıurfa ili 2 milyona yakın nüfusu ve 600-700 bin Suriyevatandaş olmak üzere yaklaşık 3 milyona yakın nüfusu barındırmaktadır.Şanlıurfa'ya özel uçak firmaları tarafından diğer illere oranla ya hiç seferkoymamakta veya sınırlı sayıda sefer koymaktadır. Bu sınırlı seferler nedeniyleözellikle Ankara İstanbul ve İzmir gibi büyük illere gidiş gelişler çok ciddisorunlar yaratmaktadır. Ayrıca aynı gün sabah gidiş akşam geliş olacak şekildeherhangi bir sefer konulmamış olması da ayrı ve çok ciddi bir sorundur. Komşuillerimiz olan Gaziantep ve Diyarbakır illeri ile kıyaslanamayacak ölçüde yasefer saatleri çok ters ya da sefer sayısı çok düşüktür. Bu nedenle Şanlıurfailinden büyük illere uçak ile gidilebilmesi için ya Diyarbakır ya da Gaziantepilinde gidilmesi gerekmektedir. Oysa bu iki komşu il ile mesafemiz 150-180 kmolup bunun gidiş ve gelişi de nazara alındığında 300-36O km gibi bir mesafeetmektedir. Bu kadar uzunca bir mesafe hem çok büyük biz zaman hem de çok büyükbu masraf gerektirmektedir. Sefer sayısının azlığı nedeniyle bilet fiyatları daçok yüksek olmaktadır. Diğer illerden Ankara iline gidiş geliş bilet fiyatları100-150 TL iken bu fiyat Şanlıurfa için 600-700 TL civarında olmaktadır.
Hemen hemen tüm uçak seferlerinde neredeyse koltuklarıntamamına yakını da dolmaktadır. Tüm bu nedenlerle Şanlıurfa’ya gidiş gelişlervatandaşlarımızın mağduriyetine neden olmakladır. Bu nedenle özellikle Ankara,İstanbul ve İzmir gibi büyük illere bu mağduriyeti giderici saat itibariyledaha uygun ve yeterli sayıda seferin konulması ve sefer sayısının artırılmasıhususunda gereğinin yapılmasını talep ederiz.”
Şanlıurfa Barosu'nu bu konudaki duyarlılığı ve girişimitakdire şayandır.
Evet, durum ne yazık ki böyle. Devasa bir yatırımın, atıldurmasının/kapasitesinin çok altında kullanılmasının, ülke ekonomisi açısındankaybı ayrı bir tarafa; sefer sayılarının Urfa’daki yolcu kapasitesine göreayarlanmamasının seyahat hakkının ihlali olduğu diğer tarafa diğer tarafa.
Hava ulaşımımızın hakkımız olan standartlara ulaştırılmasıve Alanının planlandığı gibi nakliye trafiğine açılması için, Urfa olaraktalebimizi yeniliyor ve bu konuda sesimizi daha da yükselteceğimiz günlerinyakın olmasını umuyorum.
Sonuç olarak Urfa, Turizm’den tarıma; hayvancılıktaneğitime; sağlıktan ulaşıma ve neredeyse tüm alanlarda haksızlığa uğramaktadır.
İl ve ilçeler olarak Urfa’ya sahip çıkma bilincimiz yerlerdesürüklendikçe ve hak arama bilincimiz gelişmedikçe bu durumun devam edeceğiaşikardır.
Hak arama ve adımıza, bizim için uğraşanların arkasındadurma bilincimizin gelişmesi dileğiyle.