ZEYTİN
Yüce Allah’ın insanlarasunduğu bütün sebze ve meyveler hayati öneme sahip olmakla birlikte Zeytin gibibazılarının Kur’an-ı Kerimde ayrıca zikredilmesi bunların önemini bir kat dahaarttırarak çok özel bir konuma getirmektedir.
"Sizin için gökten suindiren O'dur; içecek ondan, ağaç ondandır (ki) hayvanlarınızı ondaotlatmaktasınız. Onunla sizin için ekin, zeytin, hurmalıklar, üzümler vemeyvelerin her türlüsünden bitirir. Şüphesiz bunda, düşünebilen bir toplulukiçin ayetler vardır." (Nahl Suresi, 10-11) “Tin” suresinin ilk ayetinde de Yüce Allah “incire ve zeytine andolsun”şeklinde buyurmuştur. Allah’ın yemin ettiği meyvelerin insan için önemitartışılabilir mi?
Çok eski çağlardan bu yanatüketilen zeytin, bilimin gelişmesi ve yiyeceklerin insan sağlığı üzerindekietkilerinin daha detaylı olarak bilinmesi ile önemi daha da artmıştır. Zeytin, yaprağından çekirdeğine kadar her tarafıkullanılabilen bir yapıya sahiptir. Zeytin ağacının dalları ve gövdesi sonderece dayanıklı ve odun olarak kullanıldığında yüksek kaloriye sahip, çokkolay tutuşabilen bir özelliğe sahiptir. Zeytin yaprağındabulunan Oleuropeitt maddesi, ağaçların hastalık ve zararlılardan koruyan birmadde iken yine yapraklarından bulunan Kalsiyum Elenolate, bazı virüs, bakterive mantarları yok etme özelliğine sahip olduğu uzmanlar tarafından dilegetirilmektedir.
Zeytinyağının da insansağlığında ki önemi apayrıdır. Zira kimyası incelendiğinde içerdiği yağasitleri ve antioksidanlar sayesinde kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu bir etki gösterir. Özelliklegünümüzde kalp ve damar hastalıklarının önemli ölçüde artış göstermesi,zeytinyağının önemini daha da artırmaktadır. Allah zeytin ve zeytinyağı ileilgili olarak şöyle buyurmaktadır:
“Allah, göklerin ve yerinnurudur. O’nun nurunun temsili şudur: Duvarda bir hücre; içinde bir kandil,kandil de bir cam fânûs içinde. Fânûs sanki inci gibi parlayan bir yıldız.Mübarek bir ağaçtan, ne doğuya, ne de batıya ait olan zeytin ağacındantutuşturulur. Bu ağacın yağı, ateş dokunmasa bile neredeyse aydınlatacak (kadarberrak)tır. Nur üstüne nur. Allah, dilediği kimseyi nuruna iletir. Allah,insanlar için misaller verir. Allah, her şeyi hakkıyla bilendir.”(Nursuresi-35)
Bu ayette geçen"mubareketin zeytunetin" ifadesiyle, zeytin “mübarek” sıfatıyla söylenmiştir ki, bu kelime"bereketli, yararlı, kutlu, çok sevilen, çok fayda veren" anlamlarınagelmektedir. "Zeytuha" kelimesiile de zeytinyağı kastedilmiştir. Bu denli ilahi bir övgüye mazhar olmasızeytinyağını çok değerli kılmaktadır. Günümüzde bilimsel gerçekler de ortayakoymaktadır ki, zeytinyağı başta kalp ve damar sağlığı olmak üzere tüm uzmanlartarafından en çok tavsiye edilen yağ türüdür.
Zeytin ve zeytinyağının, kalp ve damar Sağlığı Üzerinde son derece Faydalı, kanseri önlemede etkili,kemik gelişimini güçlendirdiği, yaşlanmayı önlediği, tansiyonu dengelediği Çocuklarıngelişiminde önemli katkısının olduğu,uzmanlar tarafından tespitedilen faydalarından sadece bir kaçıdır. Bilimsel gerçekler ışığında zeytininfaydalarının çok daha fazla olduğunu söylemek mümkündür. Bu denli önemli bir yiyecek olan zeytinin ağaçlardantoplanmasından sonra sofrada tüketilebilmesi için bazı işlemlerden geçirilmesi gerekmektedir.Zira zeytin, hasat edildiğinde son acıdır ve o şekilde tüketilmesi mümkün değildir.Zeytinin sofrada tüketilecek lezzete kavuşturulması “zeytinin tatlandırılması”olarak nitelendirilir. Zeytinin tatlandırılması işlemi ise birkaç şekildegerçekleşir.
Yeşil zeytinler iki veya üç yerden bıçak ucu ile çizildiktensonra tercihen büyük cam kavanozlara konularak günde bir iki defa sularınındeğiştirilmesi ile bir veya iki ay zarfında tatlandırılırlar. Bu süreçte sudeğişimi düzenli ve her gün yapılmalıdır. Zeytinlerin tatlandırılması sürelerizeytinin cinsi ile alakalıdır. Yeşil zeytinler tatlandırıldıktan sonrasalamuralık su (tuzlu su) içine konmaları gerekir.
Siyah zeytinler tuz ile birlikte üzerine sueklenmeden “sallama” metodu iletatlandırılabilir. Bu işlem için, büyüklüğü uygun ve tercihen cam bir kavanoz içine aralarına iri kaya tuzueklenerek doldurulur.(Bir kilo zeytin için 400 gram tuz kullanılması uygundur) Doldurmaişlemi bittikten sonra şişenin kapağı sıkıca kapatılır.
Zeytin kavanozu günde 1-2 kez hızlısallanarak veya yuvarlatılarak zeytinlerin tuz ile teması sağlanır. Bir süresonra Zeytinlerin acı suyunu dışarı verdiği görülür. Kavanoz içinde bu sulartuz ile karışarak salamura oluşur. Oluşan bu salamura, zeytini hem bozulmalarakarşı korur hem de tatlanmalarını sağlar. Siyah sofralık zeytinlerin tatlanmasıçeşide bağlı olarak 1,5-4 ay gibi diğerlerine göre uzun sayılabilecek bir süredegerçekleşir.
Afiyette kalın.