KELİMELERİN İZİNDE İRFAN SOHBETLERİ
“Önce kelimelerimiz vardı, bizim kelimelerimiz. Kelimelerimizden uzaklaştık ilkin, ne olduysa sonra, kelimelerimizden uzaklaştıktan sonra oldu. Kelimelerimizden kaçtık; medeniyetimizden, kültürümüzden, bizi biz yapan değerlerimizden. Terk ettik kelimelerimizi. Kelimelerimiz çıkınca hayatlarımızdan; bizim olmayan kelimelere sığındık. Kendi kelimeleri olmayanların hayata dokunacakları ellerinin olmayacağını unuttuk..." (Sözü Yola Koymak)
Kelimelerbizi söyler, bizi anlatır, tutar bizi, bizimle bağ kurmak için bağlamlarına bağlar. Kelimelerle bağ kurabilmemiz, bizim kelimelere bağlanmamız ile ilgili, temas edebilmemiz ile ilgili. Bunun için işin en başında yapılması gereken; kelimelerin ihtiva ettiği anlamı kavrama çabasını ortaya koymaktır. Tam da bu noktada kavram; kavi olarak, sağlam ve sahih bir şekilde anlayabildiğimizdir, anlamlandırabildiğimizdir. Yorumlayabildiğimizdir; yorumlayabilmek için yormak gerekecek kelimeleri dahası yorulmamız gerekecek. Kelimelerin izinde bir yol yürümemiz gerekecek…
Kelimelere dair bu kadar sözü niye mi ediyoruz; Şanlıurfa Memur-Sen bünyesinde yer alan Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Şanlıurfa Şubesi tarafından organize edilecek olan İRFAN SOHBETLERİ 12 Ekim Cumartesi günü başlıyor. Eğitim Öğretim dönemi ile uyumlu olarak iki dönem halinde planlanan program, Şanlıurfa Memur-Sen İl başkanlığı toplantı salonunda her Cumartesi İkindi sonrası başlayacak. Kelimelerimizin İzinde İrfan Sohbetleri Programı ; “Gök Kubbemizin Yıldızları; Medeniyetimize ait Kelimelerimizin ve Kavramlarımızın İzinde Bir Yolculuğa Çıkıyoruz”alt başlığıyla bir yolculuğu işaret ediyor.
Kelimelerimizin, kavramlarımızın izini sürerek bir yol yürüyelim istedik, kelimeleri azığımız kılarak bilgiyi irfana ulaştıracak yaklaşımı ortaya koyalım istedik. Siyasanın ve piyasanın ve de güncel tartışmaların girdabında boğulmamak için, karanlığa küfretmenin ötesinde bir şeyler yapalım istedik. Kıyıcı olan her ne varsa uzaklaşarak; kültüre, irfana, bilgiye, medeniyete dair bir şeyler yapalım istedik.
Neler konuşacağız peki? Dedik ya kelimelerin izinde bir yol yürüyeceğiz. Kelimelerin etrafında; kendimize, medeniyetimize, irfan geleneğimize dair kavramlarla bugüne bir pencere açmaya gayret edeceğiz. İsterseniz sözü fazla uzatmadan, yapacak daha iyi bir işi olmayanları beklediğimiz; “Kelimeleri İzinde İrfan Sohbetleri” programımızın ilk dönem konu başlıklarına beraber bakalım.
BİRİNCİ HAFTA: Bilgiden İrfana; “İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir.” Kendilik Bilinci Olarak İrfan Ne Yana Düşer?
İKİNCİ HAFTA: Sanık mısınız, Yargıç mısınız? Yoksa Şahit misiniz? Kelime-i Şehadetin Anlamı…
ÜÇÜNCÜ HAFTA: Tevhit Birlemeyi, Birlemek Birleşmeyi Gerektirir. Mikro Kozmostan Makro Kozmosa Tevhit Anlayışı.
DÖRDÜNCİ HAFTA: Bakmaktan Hayrete; Manzarayı Güzel Kılmanın Yolu Nazarı Sahih Kılmaktan Geçer.
BEŞİNCİ HAFTA: Tekasür’ü Anlamak; Bir Dünyevileşme ve Sekülerleşme İdeolojisi Olarak Kapitalizmden Nasıl korunacağız?
ALTINCI HAFTA: Hâl Ehli Olmak; “Kâl”den “Hâl”e, Söylemden Eyleme, Tebliğden Temsile; “Niçin yapmadığınız şeyi söylüyorsunuz.” Ayetinin muhatabı olarak halimiz.
YEDİNCİ HAFTA: Dua; İlahi Makamda Bir Rehabilitasyon Biçimi… Dua Neden Hak nezdinde Ehemmiyetimizin Kaynağıdır?
SEKİZİNCİ HAFTA: Fikir, Efkâr, Tefekkür, Mefkûre; “Düşünce Düşlenir.” Düşsüz düşünce ile nereye kadar?
DOKUZUNCU HAFTA: İnsanı Hüsrandan Kurtaracak “Zaman” Anlayışı. Dün ile Yarın Arasında; Dem Bu Demdir.
ONUNCU HAFTA: İnsan Eşrefi Mahlûkattır. Beşerden İnsana, Varlıktan Var Oluşa Ontolojik Bir yolculuk.
ONBİRİNCİ HAFTA: Hayata En Güzelin Penceresinden bakmak; Muhsin Olmak. “İnsanın Gayesi Hüsnü Muhafaza Etmektir.”
ONİKİNCİ HAFTA: Rıza Makamı; Allah’tan Razı olmak; Biz Ondan Razı Olmadan O Bizden Razı Olmayacak.
ONÜÇÜNCÜ HAFTA: Yitik Hikmetin İzinde; Yaşadıklarımızın Hikmetinden Sual edeceğiz Ki Hikmete Ulaşalım.
ÖNDÖRDÜNCÜ HAFTA: Mekânın İmkânı; Mekânı Mümkün Kılacak Bir Tasavvurumuz Var Mı?
ONBEŞİNCİ HAFTA: Allah Adil Olun Diyor Bize! “Düşmanımıza Dahi Adaletten başka Borcumuz Yok”
ONALTINCI HAFTA: Emanetin muhatabı olarak insanın yüklendiği; Emanet Mükellefiyete, Mükellefiyet Teklifimize Götürür. Emin Miyiz?