DEVLET OKULLARINDA BAŞARI DÜZEYİ NEDEN DÜŞÜK?

Geçen hafta, bu köşemiz de özel okullarda ki başarı düzeyinin neden yüksek olduğunu dile getirmiştik. Bu hafta da devlet okullarında ki durumu hakkında konuyu değerlendirmek isterim.

2023/2024 Eğitim ve öğretim yılı sonunda yapılan orta okul seviye belirleme sınavı sonuçlarına göre, Şanlıurfa da Altı Türkiye birincisi çıktı. Altı Türkiye birincisi de, özel eğitim kurumlarında olan öğrenciler oldu.

Peki neden?

Sayı olarak 8 .sınıf mezun sayısı devlet okullarında daha fazla olmasına rağmen neden bu birinciler özel okullardan çıktı.

1. Öğretmen faktörü. Çünkü devlet okullarında ki öğretmenin birinci önceliği başarı dan ziyade çoğunun en önemli beklentisi rahat bir okul ortamında bulunmak. Yani, çoğunun birinci önceliği maaş,ek ders ve boş gün bulma kaygısı. Maalesef, çoğunlukla böyle bir durumda devlet okullarında ki öğretmenler. Öğretmenlik, tamamen bir vicdan işi. Evet, aldığı maaş karşılığında tüm benliğini öğrenci yetiştirmek için harcayan öğretmen yok mu?

Elbette çok. Ancak, böyle öğretmen sayısı çok az devlet okullarında.

2. Okul idaresi. İdareci , bir Kendine başarılı öğrenciler yetiştirmek için var gücüyle çalışan biri olmalı. Makam mevki ve maaş ikinci sırada olmalı. İyi idareci olsa da bazen iyi öğretmen bulmak da bir sıkıntı. İyi idareci sadece yetmiyor. Çünkü, iyi idareci olunca karşısında başarıyı dert etmeyen öğretmen olmayınca, idareci ne yapsın. Demek ki, iyi idareci ve iyi bir öğretmen birlikte olması ile başarılı öğrenciler ancak yetişir.

3. Rehber öğretmen sorunu. Bir çok devlet okullarında ki rehber öğretmenlerin çoğu yan gelip yatmakta. Çalışan rehber öğretmenleri tenzih ederim. Ancak, maalesef çoğunlukla odaların da elinde cep telefonu ile birlikte çoğu vaktini heba ediyorlar. Sadece kağıt üzerinde ki ,evraklar ile vakit geçiriyorlar.

Rehberlik servisi iyi olan okul ancak başarıyı yakalar. 

Başarılı Bir okul için , üç adet ayak vardır.

İyi idare, öğretmen ve rehberlik servisi.

Bu üçü bir olup, başarı da kaçınılmaz olur.

Diğer yan ürünleri bu üç kaptan giderebilir.

Aksi halde devlet okullarında başarının gelmesi çok zor. 

Bilinçli veliler de bu durumu bildiği için öğrencisini özel eğitim kurumlarına gönderiyor. Hem de maddi bir külfet vererek. Yoksa neden çocuğunu devlet okullarında alsın ki. 

Devlet okullarında ki başarı düzeyinin, özel eğitim kurumlarında ki ile yarış halinde olması, ancak bu sorunların giderilmesi ile mümkün olur.

Aksi takdirde, yıllardır beklenen başarıyı elde etmek mümkün değildir.

Kalın selâmet ile...