AKADEMİNİN PUSULASI TEK YÖN! 50 İSİM TEK KADIN...

Şanlıurfa’da Öğretmen Akademileri açıldı. 

Yaklaşık 50 isim, ilgi alanlarına göre “Şehir ve Kültür Akademisi”,“Edebiyat Akademisi”, “Biyografi Akademisi” ve “Müzik Akademisi” konusunda bildiklerini öğretmenlerle paylaşacak. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Yelkenci katıldı açılışa ve “Şanlıurfa’da çok zengin bir örneğini göreceğimize inanıyorum” dedi.

Zengin bir örnek! Ben kendisine hiç katılmıyorum. 

Kastı içerikse evet. 4 başlık var. Biyografi Akademisi, Müzik Akademisi, Edebiyat Akademisi; Şehir ve Kültür Akademisi… 50 isim, öğretmenlere bildiklerini aktaracak. Geleceği yetiştiren öğretmenlerin alacağı bu eğitimler kendilerine fazlasıyla fayda sağlayacak. 

Kastı erkeklerin rol modelindeki zenginlik ise ona da sözüm yok! Zira yaklaşık 50 isimden yalnızca 1’i kadın… Doç. Dr. Fatma Çakmak. Şehir ve Kültür Akademisi’nde bilgi paylaşımında bulunacak.

Listeye baktığımda gördüğüm bu gerçek beni hayrete düşürdü. Sorun, yalnızca kadınların temsil noktasındaki eksiklik de değil üstelik. Listede şehrin miheng taşı dediğimiz isimler de yok. 

Mesela listede bir Müslüm Akalın, Yusuf Sabri Dişli gibi kentin kültürüne hakim isimler neden olmaz? Şanlıurfa’da hiç mi kadın akademisyen yok 4 ana temadan birine hakim? Hiç mi değerli bir araştırmacı, mimar, sanatçı veyahut kadın yazarımız yok… 

 “Acaba davet mi edilmediler?” demeyin. Davet edilen her isim böylesi güzel bir teklifi kabul eder ki etmişler. Yani başka kadın temsilcilere veyahut konunun uzmanı başka isimlere davet söz konusu değil. Ona açıklık getirelim. 

Özellikle de belirteyim. Eğitim verecek, etkinlik yapacak isimler de her biri ayrı ayrı kıymetli, alanlarında başarılı isimler.

Yani liste yanlış değil, fazlasıyla eksik!

… 

Şanlıurfa’da kadınlar hemen hemen her platformda doğal’mış’çasına dışarıda kabul ediliyor. Bunun için bir arka plan çizmeye gerek yok zannımca. Herkes konunun hakimi. 

Kadının temsil rolü, geçmişten günümüze her dönem var olan güncel bir sorun. Kadınlar, bir şekilde sahnenin hep arkasında. Oysa böylesi güzel ve özel bir çalışmada kadınlara da yer verilmesi, kentin profili açısından bizleri farklı bir noktaya getirecekti. Yapılmadı. 

Nedenini sorgulamak gerek. Konuşulması gerek ki; bu bir sorun. Bu sorun herkesçe bir problem olarak algılanmalı. 

4 tema, 50 isim ve yalnızca 1 kadın konuşmacı… Çerçeve Şanlıurfa. Fotoğraf bu!

Zenginlik; farklılıklardan doğar. Kadın varlığı her platformda farklılık oluşturacağı gibi, kadın bakış açışıyla aktarılacak deneyimler ve fikirler de dinleyenlere mutlaka yeni bir bakış açısı katacaktır.

Kadınların var olmadığı böylesi bir etkinlik fazlasıyla sığ.

Özellikle yapıldığını söylemek haksızlık olur belki ama kadınların var olması için de bir çaba olmadığı aşikar. 

Kız çocuklarının okullaşma oranının düşük olduğu bir şehirde kadın rol modellerin daha çok sahada aktif olması gerekir.

Etkinlikler, programlar fırsattır. Kadınlara daha çok yer verilmeli. Hayatı dizayn eden kadınların, Şanlıurfa’da dışlandığı algısı oluşturulmamalı. Erkek egemenliğine olan tabiiyeti artık gündemden çıkarmak gerekir. 

Yapılan etkinlik veya programların içeriğine bakar bakmaz o programda yetkili isimlerin siyasi görüş veya hayata bakışlarını okumamak gerekir. Siyasi görüşler programların, etkinliklerin dışında tutulmalı. 

Savunduğum o dur ki; düşünceler tekelleşmemeli. Farklı her fikir ve düşünce yepyeni bir ufuk demektir…