Harran ve Akçakale'de evlenmek artık bir rüya olmaktan çıkıp, milyonluk bir kabusa dönüştü. Bir yandan Türkiye genelinde evlilik maliyetleri ortalama 600 bin TL yükselirken, bu durum Akçakale ve Harran'da ortalama 1 milyon TL'ye ulaştı.
Bu gelişmeler maalesef Evlilik yaşını ortalama 30'lara kadar yükseltti. Özellikle geçimini tarımdan sağlayan çiftçi aileler, bir yıllık gelirini tek bir düğüne ayırmak zorunda kalıyor.
Geleneksel yapının ve aşiretlerin gölgesinde ezilen gençler, evliliği artık sadece iki kişinin bir araya gelmesi olarak görmüyor. Düğünler, görkemli yemeklerin, silahların ve pahalı hediyelerin gölgesinde gerçekleşiyor. Aşiret reisleri düğünleri siyasi bir arenaya çevirerek güçlerini göstermeye çalışırken, gençlerin hayalleri de maalesef bu yarışın kurbanı oluyor.
İslam dininin başlık parasını haram kılması, bölgede pek de dikkate alındığı söylenemez. Bölgenin din adamlarının tüm uyarılarına rağmen, yüzyıllardır süregelen geleneklerin karşısında yetersiz kalıyor. Başlık parası ve süt parası olarak adlandırılan yüksek mehir talepleri, aileleri ve gençleri çıkmaza sokarak, evliliği erişilmez bir hayal haline getiriyor.
Bir yandan çiftçi aileler, bekar erkeklerini pamuk ve buğday hasadını bekleyerek evlenmek zorunda kalırken, diğer yandanda gençleri gelecek kaygısı bekliyor.
Gençlerin hayalleri, aşiretlerin ve geleneklerin kurbanı olmaya maalesef hala devam ediyor.
Bakalım bu başlık paraları ve şaşalı evlilikler daha ne kadar bu toplumun aşiretleri tarafından kabul görecek hep birlikte göreceğiz.