Şanlıurfa’nın müzik kültürü, sıra geceleriyle UNESCO’nun Uluslararası Yaratıcı Şehirler Ağı’nda “müzik” temasıyla tescillendi ve bu, şehir için büyük bir gurur kaynağı oldu.
Bu başarıda, dönemin Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve ekibinin yoğun çabalarıyla fevkalade önemli bir sonuca ulaşılmıştır.
Sıra gecesi geleneği 2010 Yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne yer aldı.
Önceki dönemde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin başvurusu ile “müzik” alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edildi. UNESCO tarafından tescillenen, Şanlıurfa artık dünya, ‘müzik şehri’ olarak tanınacak.
Geçtiğimiz dönemde Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Kültür Dairesi’nin girişimleriyle Şanlıurfa, yerel müziği, folkloru, sıra geceleri, gazelhanları, sanatçıları, dengbejleri, deyişleri, türküler, zengin mutfağı, hikayeleri ve köklü müzikal mirasıyla UNESCO’nun “Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”nde “Müzik Şehri” olarak yerini aldı. Ayrıca, mitolojik ozan Orfeus’un bu kadim şehirde yaşadığına dair anlatılar, Şanlıurfa’nın kültürel derinliğini daha da anlamlı kılmaktadır.
Şanlıurfa Kentin Müzik alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilirken tanıtım lansmanında maalesef dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeyenel Abidin Beyazgül'ün uğraş ve emeğinin olduğundan hiç söz edilmedi. Bu emek ve uğraş göz ardı edilmiştir.
Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Kasım Gülpınar, ve UNESCO Milli Komite Başkan yardımcısı Sayın Prof. Dr. Nizametin Kazancı, Şanlıurfa’nın müzik alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilmesinde Dönemin Başkanı sayın Zeynel Abidin Beyazgül’ün emek ve çabasına hiç söz etmedi.
Sahnede yer alması gerekenlerden biri de Beyazgül olmalıydı. Ahde vefasızlık mı yoksa unutuldu mu?