TOBB BAŞKANI KİMDEN ÇEKİNİYOR?

 

TOBB başkanı, esnafın üreticinin çiftçinin müteşebbisin sesini hükümete duyuramadı!

Turizmin Başkenti Antalya. 

Antalya Ticaret Borsası ve Ticaret Sanayi Odası’nın öncülüğünde ve TOBB’un desteğiyle (9-12 Ekim arasında) bu yıl 13’üncüsü düzenlen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) kapılarını açtı.

YÖREX, coğrafi işaret almış, Türkiye’nin her köşesinde gelmiş yöresel ürünleri tüketiciye ulaştırmayı hedefliyor.

Açılış konuşmasını yapan Ticaret Borsası Başkanı Sayın Ali Çandır, ekonominin daraldığı 2009 yılında ekonomimize can suyu olsun diyerek, okuyup araştırılarak, düşünüp çalışarak ve nihayet bir hayal kurularak yöresel ürünler projesine başlattı. 

İlk etabı 2010 yılında hayata geçirilen proje, atalarımızdan miras kalan eşsiz damak tatlarını dünyaya tanıtmayı hedefliyor. Ürünlerin haklarını ve hukuklarını koruyarak ticaretin gelişimine katkı sağlamak, kırsalda gün yüzüne çıkmamış ürünleri ekonomiye kazandırarak yerel kalkınmayı teşvik etmek amaçlanan bu projeye destek olalım. Yöresel ürünlerimizi önce kendi insanımıza, ardından dünyaya tanıtalım. YÖREX, hepimizin emeğiyle kırsalda ekonominin can suyu oldu ve ulusal bir marka haline geldi. Coğrafi işareti olan ürünlerin yurtdışında tanıtmamız gerekiyor. Edirne’den Kars’a kadar Anadolu’nun medeniyet birikimini YÖREX'te bulacaksınız.

YÖREX’in açılışında söz alan Türkiye Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Burak, 1995 yılında 69 olan patent tescil sayısının 2015-2023 döneminde 1.328’e yükseldiğini açıkladı. Bugün itibarıyla coğrafi işaret tescil sayısının 1.639 olduğunu, yıl sonuna kadar bu sayının 2.000’e ulaşmasının beklendiğini ifade etti. Türk Patent Kurumu, ülkemizin kültürel mirasını ve coğrafi değerlerini koruma sorumluluğunu taşıyor.

Coğrafi işaretler sadece coğrafi bir değer değil, aynı zamanda yörelerimizin tarihini ve doğasını, ulusal ve uluslararası pazarlarda yansıtan bir değerdir. Bu değerlerin tanıtılması ve hak ettiği değerlerde bulunması kültürel mecraların ileriye taşınması önem arz etmektedir. 

YÖREX, Türkiye’nin dört bir yanından gelen üreticilerin coğrafi işaretli ürünlerini tanıtarak ekonomiye katma değer sağlıyor. Bu fuar, aynı zamanda tüketicileri bilgilendirmeyi ve ürünlerin tanınmasına katkıda bulunmayı da amaçlıyor. 

Türkiye, coğrafi işaret konusunda Çin’den sonra dünyada ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizin sahip olduğu doğal ve kültürel marka değerlerinin, marka tescil konusunda en başta odaların, borsaların kalkınma ajanslarının çok büyük katkı ve desteklerinin olduğu görülmektedir. 

Bu çalışmaların yanı sıra AB tescil sayısı 27’ye ulaşılmış durumda. Bu sayı sene sonunda 29 çıkacak. Yurt dışında da coğrafi işaretler konusunda faaliyet ve çalışmalar devam etmektedir. Yerel üreticilerin bu konuda desteklenmesini sağlayacak çalışmalar devam etmektedir.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 13. YÖREX’in açılışında yaptığı konuşmada, marka ve patent konusuna değinerek, odaların bu konuda önemli destek sağladığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Markalaşmak zorundayız, marka olmazsanız para kazanamazsınız. Türkiye olarak AB tescilinde gerideyiz; AB’de sırada bekleyen 70 marka var" dedi.

Ancak büyük resme baktığımızda, TOBB Başkanı kimi temsil ediyor? Müteşebbisi mi yoksa mevcut hükümeti mi? TOBB Başkanı, küçük işletmelerin, KOBİ’lerin, yatırımcıların, esnafların ve çiftçilerin sorunlarını neden dile getirmiyor? Protokolde bulunan hükümet temsilcilerinden mi çekiniyor, yoksa üzerinde bir baskı mı var?

Dikkati çeken bir diğer husus, Türkiye’nin dört bir yanından gelen oda ve borsa başkanlarının ve üyelerinin, ekonominin kötü gidişatına dair neden ses çıkarmadıklarıdır. TOBB Başkanı, bu fevkalade önemli konuları neden gündeme getirmiyor?

Sayın Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek konuşmasında önemli konulara değindi. Belediye olarak bölgedeki çiftçilere üreticilere destek vermekte. Başkan Böcek, bu desteklerin devam edeceğini vurguladı.