COĞRAFYA KADER Mİ? KLİMASIZ OKULLAR VE KPSS

Kıymetli dostlarımız herkese mutlu haftalar dilerim. İlk başta 15 Temmuz Demokrasi günümüzü tebrik edip rabbimizin bir daha o çetin günleri ülkemize göstermemesini diliyorum. 

Kıymetli kardeşlerim bu haftaki konumuz sadece şehrimizin değil Güneydoğu, Akdeniz bölgelerimizde de hatta ülkemizin birçok bölgesinde de yaz aylarında gerçekleştirilmiş olan KPSS sınavları veyahut ÖSYM kapsamındaki gençlerimizin geleceğinin belirleneceği sınavların yaz sıcaklarında gerçekleştirilmiş olmasıdır. 

Özellikle Güneydoğu bölgemizin yaz aylarında bulunduğu konumdan dolayı yüksek sıcakların hâkimiyeti altına girmektedir. 

14 Temmuz 2024 tarihinde geçen hafta sonu pazar günü gerçekleşmiş olan KPSS sınavına giren öğrencilerin dert yandığı bazı sorunların başında klimasız okullarda sınava girmiş olmaları. 

Değerli devlet büyüklerimize buradan seslenmek istiyorum.

Kıymetli Devlet büyüklerimiz; 

Şanlıurfa yaz aylarında sıcaklık olarak ülkenin rekorunu kıran bir şehirdir. Gençlerimiz geleceklerinin belirleneceği KPSS sınavına uzun süre emek verip gecesini gündüzüne katıp uykusuz vakitler geçirerek hazırlanmaktadır. Bu kadar emeği yaz aylarında Urfa’da yaşanan sıcaklıklarda ve üstüne üstelik klimasız okullarda sınava girmeleri büyük oranda olumsuz etkilemektedir. Rize, Samsun, Erzurum, Van’da sınava giren bir öğrenci ile Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Mersin ve Antalya’da klimasız bir okulda sınava girenle aynı şartlar altında olduklarını düşünmüyorum. 

Başta Milli Eğitim Bakanımızın daha sonra ÖSYM’e başkanımızın bu konu hakkında kapsamlı çalışmalar gerçekleştirerek bölgesel olan bu problemimize daha makul bir çözüm üretip kimsenin mağdur olmayacağı bir sistem geliştirmeleri gerektiğini düşünüyorum. 

Benim kanaatimce KPSS sınavlarının sonbahar mevsiminde ortaöğretim, ön lisans ve lisans olacak şekilde belirli tarihler araya katarak havaların adayları fazla etkilemeyeceği bir tarihe almalarıdır. 

Veyahut sınava girilecek okulların bir hafta önceden klimalı mı ya da klimasız mı klima var ise çalışıyor mu bu konuda çalışma gerçekleştirmelerini önemle dikkat çekmek istiyorum. Gençlerimizin isteklerine kulak verelim. Kendimin de girmiş olduğu KPSS sınavında kendimin da yaşadığı bir problemdir. Bu hususta umarım tez zamanda güzel sonuçlar alınır. 

Herkesi canı gönülden selamlayarak Allah’a emanet ediyorum. Gençlerimizin girmiş oldukları sınavdan gönüllerindeki en başta emeklerinin karşılıklarını almalarını yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Kalın sağlıcakla.