SIKINTILI-SIHHATLİ ADAMLAR?

Sıkıntılı insan kimdir? Ya da sıkıntılı insan profili kime/kimlere belirlenir? Sıhhat ehli insan kimdir, alamet-i farikası,  işaretleri, ölçüsü, kriterleri nelerdir? 

Kimine göre sıkıntılı insan; seküler ve statükocu olmayan herkestir! Kimine göre ise tam tersidir. Yani, şayet her hangi resmi veya gayrı resmi bir işte vazifelisiniz ve mesai arkadaşlarınızın çoğu, sizin sıkıntılı biri olduğunu söylüyorlar ve siz burada yalnız kalıyorsunuz? Şimdi bunun ne demek olduğunu az çok herkesin tahmin ettiği kanaatindeyim? Ya da kısaca anlatayım, malum çevreye göre; haramzadelerle iş tutmayan her helalzede sıkıntılıdır ve o kişinin/kişilerin söz konusu ortamdan acilen tasfiye edilmesi lazımdır. Çünkü, malum çevreler onun yüzünden rahatlıkla işlerini (!) yapamıyorlar? Evet, o sıkıntılı adam/adamlar onların iş ve yollarının önünde büyük bir engel teşkil etmektrdir! Hadiseyi tersinden okuyalım, o zaman şöyle bir sonuç çıkar ortaya: Helal ve haram konusunda dikkatli olanların, çok fazla çevrelerinin olmadığı/olamayacağı kesindir ki, bu da o toplumun ne halde olduğunun açık resmini ortaya koymaktadır!

İnsanlık tarihi boyunca, dünyada iki zümre insan hep var olmuştur. Birinci zümre insanların ıslah ve felahı için çalışıp çabalarken; ikinci zümre karşı atağa geçip, tam aksine insanların/insanlığın ifsadı ve helaki için çalışıp durmuşlar. 

Bu iki zümre insanın modern çağdaki profilleri günümüzde, daha belirgin ve revaçtadır... Mesela, Devlet kademelerinde, torpil veya başka yollarla vazife alıp makam işgal edenler; emanetin ehli olmadıklarından dolayı, makâmlarını birer istismar silahı gibi kullanıp keyiflerine göre hareket ederler ki, bu toplumsal felaketlerin kapılarını açar. Bu tipler, İnsanlık için maddi ve manevi anlamda tehlikeli oldukları kadar, toplumsal ahlaki çöküşün de müsebbipleridir. 

Misal olarak; ehliyet, işe girme, vazifeye atanma gibi durumlarda yapılan mülakat sınavlarında; hak ettikleri halde sınavı geçemeyen, ama adamı olduğundan dolayı kayırma işgüzarlığından hak etmedikleri halde sınavı geçenlerin haddi hesabının olmadığı kesindir. İşte sıkıntılı adamlar kimlerdir sorusuna iki şekilde cevap verilebilir: Birincisi, sıkıntılı olarak görülen kişi ya da kişiler; kime, neye, nasıl ve neden sıkıntılı olduklarını anlayabilmek için işin hakikat temeline inmek gerekmektedir. Şayet sıkıntılı diye lanse edilen kişi, "kul hakkına girmemek için, zalim ve zorbalara engel olan birisi ise; o zaman sözü edilen kişi, hakka göre ıslahçı, zulme göre sıkıntılıdır. Zira, o; onların ayak oyunlarına pas vermediği için, hoş görülmeyen ve sıkıntılı kişi olarak tanıtılmaya çalışılan kimsedir! Daha fazla söze hacet yoktur sanırım. Çünkü dönem; iş bitiren bitirimlerin dönemi olmuştur. Kafalarında kırk tilkinin cirit attığı kimselerin yetki ve etki sahibi oldukları bir dünyada; garip helalzedelere düşen, onların semtlerinden uzak durmalarıdır. 

Rabbim cümlemizi ıslah eylesin!

Kalın sağlıcakla efendim. 

26 Mayıs 2024