BİR KONSER PROTESTOSU VE TOPLUMSAL DEĞİŞİMİN YANSIMALARI

Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa'da LGBT+ temsilcisi olduğu belirtilen Murat Övünç'ün konseri için Şanlıurfalı muhafazakar STK'lar tarafından başlatılan protestolar, sosyal medyanın gündemine oturdu.

Konserin iptal edilmesine neden olan protestolarda, İsrail-Filistin Savaşı'nda ölen binlerce masum çocuğun öldüğü şu günlerde böyle bir konserin verilmesinin kabul edilemez olduğu dile getirildi. Aynı zamanda bu konserin Şanlıurfa'nın muhafazakar değerlerine aykırılığı ve şehrin ahlaki değerlerini hedef alması kabul edilemez bir durum olduğu belirtildi.

Ancak konseri talep eden ve konsere katılanların kim olduğu sorusunun cevabı, bu konseri protesto edenlerin iddialarını sorgulatıyor. LGBT+ temsilcisi olduğu söylenen Murat Övünç'ün konser biletlerinin büyük bir kısmının Şanlıurfalı kadınlar tarafından alındığı bilinmektedir. Dolayısıyla sorgulanması gereken, programı düzenleyen veya konseri veren mi, yoksa bu konuda binlerce bileti alan Şanlıurfalı "muhafazakar kadınlar" mı?

Aslında protestoların temelinde yatan neden bana göre ne Övünç'ün kimliği, ne de verdiği konserdir. Muhafazakâr Şanlıurfalı STK'ları ve vatandaşları asıl rahatsız eden mesele, bu konserin toplumsal ahlaki değerlerin nasıl bir değişim ve dönüşüm yaşadığıdır.

Bu konserle birlikte, karşımıza çıkan meselenin arka planını okumadan böyle bir konserin iptal edilmesiyle çözümlenecek bir durum olmadığını hepimiz görmekteyiz. Bu konser, önümüze bazı toplumsal okumaların yeniden yapılması gerektiğini ortaya koyuyor. Bu konser, kentin toplumsal yapısına dair önemli ve yeni ipuçları veriyor. Bu konser, sosyal değişimin kaçınılmaz olduğunu ve bu değişimin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi gerektiğini gösteriyor.

Muhafazakâr kitlenin bu süreçte ortaya koyduğu tepkileri anlamak mümkün ancak; ileriki dönemlerde bu şehirde yaşayan insanların, değişik kimlik ve düşüncede olan insanlara karşı daha anlayışlı, hoşgörülü olmaları toplumsal uzlaşı açısından oldukça önemlidir. Bu şehrin siyasetçileri, bürokratları, STK'ları yaşanan bu değişim sürecini sağlıklı bir şekilde yönetebilmek için daha uzlaşılabilir bir zemin oluşturmalıdır. Toplumun birbirlerine karşı saygı duyması gerek, farklılıklara hoşgörü göstermek, toplumsal huzurun sağlanmasında önemli bir rol oynayacaktır.

Bu konserin iptali netice olarak, Şanlıurfa'nın toplumsal yapısına ve geleceğine nasıl yansıyacağını zaman gösterecek. Ancak şurası açık ki, bu tartışma, Şanlıurfa'daki toplumsal değerlerin yeniden şekillenmesine neden olacaktır. Hep birlikte göreceğiz.