Evet, ülkemizin bence en önemli sorunlarından en sivrisi ADALET sorunudur.
Adalet, adil olmak demektir. Hak edenin hakkını vermektir. Suçlunun cezasını suçu işlediği için vermektir. Ama o cezayı hakkı neyse ona göre vermektir.
Bir ülkede adalet yoksa o ülke maalesef öz benliğini sarsmış olur.
Peki hangi alanlarda adalet eksikliği mevcut?
Birçok alan sayabiliriz.
Bunlardan bir tanesi devlet kademesine alımlarda adaletsizliğin olmasıdır.
Alımlarda kişinin donanımına değil de referansına bakarak devlet dairesine almak adaletsizlik olduğunun kanıtıdır.
Kişinin yeterliliği, kişinin verilen imtihandaki şartları karşılamasıyla ortaya bir mülakat adı altında referansa yol açmak adaletsizliğin kanıtıdır. Mülakat, yetkililer tarafından bir kişinin alınacak devlet kademesindeki yeterliliğine bakmak içindir. Bu işe olur mu olmaz mı? Üslubu, duruşu, konuşması nasıldır diye bakmak içindir mülakat.
Diğer bir alan ise hukuk alanıdır.
Asıl adaletin temeli hukuk olması gerekirken birçok davada adaletsiz sonuçlar, hak ihlalleri mevcuttur. Şahsi kanaatimce hakim takdir yetkisi denilen şey kontrol edilmelidir. Tabi bu genelleme yapılacak bir konu değildir. Ancak ister istemez ihlallerin ortaya çıkmasıda kaçınılmazdır. Çünkü bu yetkide hakim bazen hak ihlali yapabilmektedir.
Başkaları tarafından bir davaya müdahil olunup hakim’ e tehdit, rüşvet gibi şeylerde bulunup hakimin takdir yetkisini maalesef şeffalıktan çıkarmış olur.
Ve buna kimsenin sesi çıkmamaktadır. Buna susanda bu adaletsizliği yapanla aynıdır.
Ancak bunu unutmamak gerekir ki haksızlık yapan haksızlık göreceği günü beklemelidir.
Çünkü “ne yaparsan elinle o gelir seninle.”
İslam dininin ikinci halifesi Hz. Ömer bizlere adaletin nasıl bir terazi olduğunu hayatından örneklerle göstermiştir. Bir hata yaptığında onu uyarmalarını istediği insanların varlığına şükreden bir halife ve şöyle derler:
“Allah’a hamd olsun ki içimizde, Hazret-i Muhammed S.A.V ashâbından, yanlışımı gördüğünde beni îkaz edecek kardeşlerim var.”
Ne kadar müthiş bir teslimiyet ve doğruluk göstergesi. Şu an öyle mi bir haksızlığı görünce onu uyaran ona karşı çıkana ya ceza veriliyor ya işinden ediliyor ya da zarara uğratılıyor.
Bir şey daha halkının adaletsizliğe uğramasını geçin kendi topraklarında bir canlıya bir husus hemhal olduğunda belirttiği söz: Hz Ömer (ra) “Fırat kıyısında bir deve helak olsa, Allah bunu Ömer'den sorar diye korkarım”
İşte bir devlet yetkilisi böyle olmalıdır. Adaletsizliğe sessiz kalmamalı, adaleti kendine şiar edinmelidir.
Hz. Ömer’in şu sözüyle yazımı bitirmek istiyorum.
“Adalet mülkün(egemenliğin) temelidir.”
Vesselam.