Yıllardır işim dolayısıyla 13 ilçenin tamamını dolaşıyorum. Abartı olmasın yöre sakinlerinin bile kendi bölgelerinde görmedikleri yerleri, toplum profillerini görüp gözlemleme imkanı bulduğumu ifade edebilirim.
Aynı konuyu geçmiş yıllarda da yazmıştım. Son günlerde yine gündeme geldi.
İl olmayı çok isteyen ilçe var ama, Birecik gibi başka bir ile bağlanmayı isteyen yok gibi. Kendisiyle beraber Halfeti’yi de ayırmak istiyor.
Haklılar mı?
Görünürde evet.
Hakkı teslim etmek lazım. Antep bizi fersah fersah solladı…
İyiyi herkes ister. Türkiye’de Avrupa birliğine girmek istiyor.
Peki Urfa tarihsel kimliğini korusaydı. Yani, antik dönemdeki Kadim ,kimlikli şehirlerle beraber adı anılan Urfa olarak kalsaydı Birecik o zamanda Gaziantep’i ister miydi ? Sanmam…
Çünkü o zaman zaten Nizip dahil Urfa sancağına bağlıydı.
Hem iklim hem bitki örtüsü olarak Urfa’yla aynı coğrafi özellikleri paylaşıyor çünkü.
Urfa tarihsel kimliğiyle öne çıktığı dönemde Antep’in esemesi okunmuyordu. Ki hala kendine tarih ve kültür var edebilmek için elinden gelen tüm gayreti sarf ediyor. Neyse şimdiye bakmak lazım.
Birecik Urfa’ya karşı kendinde bir aidiyet hissetmiyor.Eyvallah…
Mesafe olarak yakınlık, Gaziantep in ekonomik gelişmişliği,yolun duble oluşu,sağlık sektörünün canlılığı Birecikliyi cezp ediyor.Gaziantep’te yaşayan Birecikli sayısı Birecikten fazladır diye düşünüyorum.Pazar akşamları Birecik Antep istikametinde trafik konvoy oluşturuyor.Birecikte Bağı bahçesi olanların çoğunun evi Gaziantep’te…
Urfa merkezde yaşayan Birecikli görmek hemen hemen imkansız.Urfa’ya hiçbir yatırımları yok.Ekonomik olarak katkılarıda…Tüm ticaretleri yatırımları Nizip’te Antep’te…
Urfa tarafında yapılan hastaneye bile gitmek istemiyoruz demişlerdi bana. Nizip 12 km. oraya gidiyoruz diyorlardı.
Şimdi biraz özeleştiri yapalım. Peki özendikleri Gaziantep kimliği, kendilerinde var mı ?
Yani Antep kimliğini öne çıkaran memleket sevdası, milliyetçilik, çalışkanlık, memleketine yatırım, memleketini geliştirmek güzelleştirmek bilinci ?
Açıkça söyleyeyim Pek yok. Bireciklinin Birecik’e hiçbir yatırımı yok. OSB bölgeleri 10 yıldır açık. Doğru dürüst 10 fabrika kurmamışlar. Aynı sıkıntı özendikleri Gaziantep de de var. Gaziantep çok seviyorsa gidip Adıyaman da fabrika kurarken, neden gelip Birecik’te kurmuyor diye çok sordum kendi kendime.
Birebirlerine karşı da çok içten, samimi, merhametli davranmıyorlar. Örneğin gayrimenkul piyasaları… Çevre il ve ilçelerden 3-5 kat daha pahalı. Başka ilçede, hatta Nizip’te 1-2 milyona alınmayacak vasat bir daireye orda 5-6 milyon diyorlar.“Almancı” dedikleri hemşehrileri yazın geldiğinde kendilerinin hasat mevsimi başlıyor.
Nehirin kenarına kendilerini hapsetmişler. Konut arzı yok denecek kadar az. Arsa yok çünkü. Konut yapılabilecek arazileri yukarıda Urfa tarafında… Kendileri de oraya gitmek istemiyor. Antep tarafı desek, Antep tarafında Karşıyaka diye bir mahalleleri var. Orası da elden çıkmış. Tamamı gecekondu ile dolmuş. Şehrin eski yerleşim alanlarında kentsel dönüşüm yapılabilir, ancak ilgilenen pek yok.
Samimi olarak özeleştiri yapmak lazımsa Bence Bireciklinin de başını iki elinin arasına alıp düşünmesi lazım.Çok değil 100 yıl önce Nizip kendilerine bağlı bir köy idi. Şu an durum aynı mı ?
Gaziantep Nizip’i geliştirdi demek saflık olur. İslahiye,Nurdağı,Yavuzeli… gidip görelim durumları aynı mı ? Çok iyi olsa Kilis ayrılırmıydı. Hatta İslahiye bile Bazen Hataya yakınlığını ön plana çıkarıp cılız sesler çıkarıyor.Mesele yakınlıksa Nurdağı Maraş’a , Osmaniye’ye daha yakın.
Bence Birecik kendi rüştünü ispat etmeli. Kendi memleketine sahip çıkıp geliştirip güzelleştirerek Nizip gibi il olma yolunda ilerlemeli. Çünkü kendiside kadim bir yerleşim yeri.
Fakıbaba döneminde ayrılık şarkısı fazla terennüm edilmiyordu. Şimdiki Büyükşehirin sessizliği, cılız siyaseti onları ümitsizliğe ve arayışa sokmuş durumda.
Dediğim gibi kendi açılarından Haklılar.
Birilerinden bekleme, Birileri yapsın biz rahat edelim,birileri bizi kurtarsın düşüncesi herkeste var. Antep gelip bizi kurtarsın…
Tamam
Urfa’lılara sorsan onlarda Antep’e bağlanmak ister.Dediğim gibi hem coğrafya hem Kafa aynı…