ARAÇ VURGUNU
<<<Kamu kurumları teftişte teknoloji ile tanışmalı>>>
Dünyanın bir çok ülkesinde bizde olduğu gibi büyük ilan siteleri var. Fakat hiç birisinde Ticaret Bakanlığı teşkilatları ve vergi denetçileri bu sitelerden bizimkiler kadar uzak değil.
Tüm spekülatif durumları en ince ayrıntısına kadar bu sitelerden inceleme ve tespit edip işlem yapma imkanı varken, bizim memur kadroları bu sitelere teftiş amaçlı bakmıyorlar.
Mesela, bir aracın 6001 km olarak ilanda olması demek; aracın sıfır km olması anlamına geldiğini sağır sultan bile duymuşken bizimkiler zahmet edip de gidip o aracın kilometresine bakmıyorlar.
6000 km sınırı ilk konulduğunda otobanlarda araçlar 6000 kilometreye kadar sürülüp ardından vitrine konuluyordu.
Sonra galericiler baktı ki, ne kontrol eden var ne ceza kesen var. Artık araç 6000 kilometreden çok daha düşükken bile 6000 küsur km yazıyorlar. Vatandaş arayınca ya da galeriye gidince, galerici aracın çok daha düşük kilometrede olduğunu söylüyor.
Bu çok küçük bir örnek.
Ayrıca 6000 km sınırı pek akılcı olmayan bir kural. Ama sonuçta bir kural. Fakat bu kadar basit bir kurala bile uyulup uyulmadığından yetkililerimiz bihaber.
***
Ticaret Bakanı değişti. Umudumuz o ki; yeni bakan ayyuka çıkan spekülasyonlar için hayatın akışını değiştirsin.
Bu sırada sektöre yeni bir kural daha getirildi.
Buna göre “Artık ikinci el araçlar sıfırdan pahalı satılamayacak”
Bu kural bir çare olur mu?
—Zaten bayiler sıfır araçları liste fiyatından daha yükseğe satıyorlar. Cam filmi ekledim, boya koruma yaptım, bunun bedeli 50 bin 100 bin 200 bin lira deyip istediği kadar yükseğe satabiliyorlar. Araç bedelini banka üzerinden alıp, geri kalan avantayı da elden istiyorlar. Yani ikinci el sıfırdan yüksek satılamaz deniliyor ama “sıfır araç” bile sıfırdan pahalı satılıyor bu ülkede. Komik değil mi?
Halimiz acınası bir hal değil mi?
***
Peki mücadele nasıl olmalı?
1- Teknolojinin asgari gereği olan internete girip siteleri inceleyip her ilde yüzlerce hedef belirlenmeli. (Sadece şahsi alışverişleri için girmek değil, devletin kendilerine verdiği görevin gereğini yapmak için girmeliler. Milleti sızlatanlara kök söktürmek niyetiyle girmeliler)
2- Vatandaş gibi araç sormalı, bayileri aramalı, gezmeli, pazarlıklar yapmalı. Bunu bir şehirdeki daire, başka şehirler için de yapıp raporlar halinde o şehirlerin il müdürlüklerine de göndermeli. Böylece kurum içinden galericilere haber uçuran ya da torpilcilerin tanış çıkma oranı iyice düşürülmeli.
3- Suçların tespiti neticesinde gayrısız ceza uygulanmalı. (Şunun yakını, bunun köylüsü, falanın üyesi, filanın yöneticisi demeden)
4- Üstte sayılı 3 maddeye uymayan ya da suistimal eden yönetici ve memur en ağır şekilde cezalandırılmalı.
Bu 4 maddelik faaliyetle ülke piyasası 1 ayda normale döner.
İyi okumalar…