VASAT BİR ŞEHRİN KALKINMA ADIMLARI
1- Şehirlerin eğitim sıralamasındaki yeri aynı zamanda siyaset, ticaret ve sosyo ekonomik olgunluk sırasını da gösterir. Eğitim kurumları behemehal ıslah edilmelidir. İl milli eğitim müdüründen, müfettişlere ve öğretmenlere kadar herkes etki alanı içerisindeki öğrencilerin başarısızlığından müteselsilen sorumlu olmalı ve bu durum maaşlarına kadar tesir etmelidir. Aksi taktirde sadece “anlatım” yapılmaya devam edilir. “Öğretim” olmaz. “Eğitim” hiç olmaz. Ülkenin son sıraları kalıcı meskenimiz olur.
2- Ticaret ve sanayi erbabı ayrı sınıflara ayrılmalıdır. Tüccar ile sanayici bir tutulmamalıdır. Üretenin kıymeti ve itibarı, maddi manevi üstün tutulmalıdır.
3- Sanayicinin temsilciliği siyasete konu edilmemelidir. Yalnızca iş insanları üye ve yönetici yapılmalıdır. (Esnaf veya serbest meslek erbabları değil)
4- Şehrin üretim kapasitesinden ve ihracat rakamlarından her kademedeki yetkili mesul olmalıdır. Konulan hedeflerin tutmaması halinde kimse görevine devam edememelidir. Mülki amirin tavizsiz takibi altında yeni bir disiplin oluşturulmalıdır.
5- İstihdam odaklı hedefler konulmalı, her kademedeki yetkililer, sonuç hakkında maddi ödül ve ceza yöntemine tabi tutulmalıdır.
6- OSB de işçi/işveren ombudsmanlığı kurulmalı. Aktif, bilinçli ve kayırmacılıktan uzak bir muamele ile tüm sorunlar çözülmelidir. Ne işçi ne de işveren ezilmelidir.
7- Turizm tesisi işletmek için, işin okulunda yetişmiş olma şartı aranmalıdır(otel ve lokantalardan hediyelik eşya satıcılarına kadar). İl turizm müdürlüğü tarafından kurallara uymayanların meslekten men edildiğine dair sıkı uygulamalar yapılmalıdır.
8- Kentte hizmet vermekte olan tüm işletmeler ruhsatlı olmalıdır.
9- Esnaf kesimine medeniyet ve vicdan dersleri verilmelidir.
10- Şehrin geneline mal olmuş sorunlar, tüm yetkili kesimlerin düzenli olarak bir araya gelmesiyle çözülmelidir. Fayda sağlamayanın, görevden el çektirilmesi sağlanmalıdır.
11- Kaçak elektrik kullanımı caydırıcı olarak cezalandırılmalı, eş zamanlı olarak altyapı eksikliğinin giderilmemesi de aynı denklikte cezalandırılmalıdır.
12- Sosyal yardımlarla övünmek yerine sosyal yardıma olan muhtaçlığı ortadan kaldırmakla övünmelidir. Bu konudaki gelişme mülki amir başkanlığında oda başkanları, işkur, osb yönetimi ve sosyal yardım il müdürü tarafından 3er aylık periyotlarla kamuoyuna sunulmalıdır.
13- Devlet, şehrin münevverleri ile el ele verip, yaramaz ve kifayetsiz yetkilileri görevden alıp yerine liyakat sahibi kimseleri getirmelidir.
14- Kentsel dünüşümü belediye inisiyatifine bırakmaktan vaz geçmeli, acilen mülki amir tarafından koordine ve takip edilmek suretiyle fiiliyata dönüştürmelidir.
15- Yakınına ayrıcalık sağlayanları toplum olarak dışlamak ve insan içine çıkamaz hale getirmek için her türlü strateji uygulanmalıdır. Öyle ki, derhal görevinden el çekecek kadar kötü duruma düşürülmelidirler. Metal yorgunluğu denilebilir, sağlık problemi denilebilir. Yeter ki emsalleri nezdinde bu suistimalin karşılıksız kalmadığı ortaya çıkmış olsun.
16- Tüm kamu kurumları “kalkınma ve atılım hususunda” ulusal veya uluslararası profesyonellerden somut sonuçlu destek almalıdır.
17- Tüm spor kulüpleri, dernekler, vakıflar, yardım kuruluşları, aş evleri profesyonel yöneticilere sahip olmalı ve tüm bağışlar/harcamalar sürekli didik didik incelenmelidir.
18- Şehrin; temizlik, sığınmacı, dilenci, gürültü, disiplinsizlik, kayırmacılık, torpil, kamu kaynak israfı, cadde/sokak/kaldırım ve hazine arazisi işgali gibi problemler derhal, istisnasız bir şekilde engellenmelidir.
Kısaca,
Eğitim, üretim, temsil, ticaret, turizm, şehircilik, kentsel dönüşüm, sağlık, asayiş, denetim ve gelişim hususlarında yetersiz ve disiplinsiz bir şehrin, bir an evvel toparlanması ve geleceğe yönelik kalkınma umudu telkin etmesi için tecrübeye dayalı olarak önerilerde bulunduk.
Her geçen gün, önceki günü arıyor olmanın da ciddi kaygı vermekte olduğunu bir kez daha yinelemiş olarak, iyi okumalar dilerim.