Şanlıurfa, Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezlerinden biri. Bu yıl kentteki 15 bin hektarlık alanda bulunan 3 milyon zeytin ağacından 16 bin ton zeytin elde edildi. Zeytinlerin büyük bölümü yağlık olarak işlenirken, bir kısmı ise sofralık olarak satılıyor.
Ancak zeytinyağı üreticileri, artan maliyetler ve zeytinyağı fiyatlarındaki düşüş nedeniyle zor günler geçiriyor. Özellikle mazot ve gübre fiyatlarındaki artış, üreticilerin gelirlerini ciddi şekilde etkiliyor. Diğer yandan, marketlerde zeytinyağının yüksek fiyatlarla satılması, üreticilerin yaşadığı mali sıkıntıları daha da derinleştiriyor. Yağışların az olması da bu yılı olumsuz yönde etkileyen bir başka faktör olarak öne çıkıyor. Tüm bu zorluklara rağmen, zeytin ve zeytinyağı üretimi, Şanlıurfa'nın ekonomisinde önemli bir yer tutmaya devam ediyor.
Gazete İpekyol.com’a konuşan Zeytinciler Dernek Başkanı Mehmet Ölmez sezon başında litresi 300 lira olan zeytinyağı fiyatlarının 220 lira seviyesine kadar düştüğünü belirtti
ÖLMEZ: MASRAFLAR ÜRETİCİLERİN CEBİNDEN ÇIKIYOR
Üreticilerin büyük beklenti içerisinde olduğunu ifade eden Ölmez şunları kaydetti:
“Bu sene çok zeytin olacağını söylemiştik ve gerçekten de çok zeytin oldu. Bütün ağaçlar zeytin tuttu, Şanlıurfa’da da durum böyleydi. Sezon başında iyiydi. Havalar güzeldi zeytinler iyileşmeye başlamıştı. Yağmur yağmayınca zeytinler kurudu yağış yok. Böyle olunca zeytinler ufak kaldı ve çekirdek halinde kaldı. Yağış yok. Üretilen zeytinyağlarının fiyatları şu anda çok düşük, 200- 220 lira gibi. İşçi maliyetleri ise günlük 800 TL. Mazot, gübre ve işçilik maliyetleri de yükseldi. Yağ 300 liraydı şu anda yağın maliyeti 250-220 lira ancak masraflar iki katına çıktı. Bu masraflar üreticilerin cebinden çıkıyor. Üreticiler zeytinyağı fiyatlarının düşmesine rağmen artan maliyetlerle zorluklar yaşıyor.”