Şanlıurfa’da çiftçi ekiyor fare biçiyor! Uyarı geldi…

Havaların sıcak ve kurak gitmesi nedeniyle tarla faresi popülasyonunda ciddi bir artış yaşandı. Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden uyarı geldi.

5

Şanlıurfa'da son dönemlerde yağışsız bir hava hakimken, sıcaklıklar da mevsim normallerinin üzerine çıkmaya devam ediyor. Bu durum, bölgedeki kuraklık ve yüksek sıcaklıkların etkisiyle tarla faresi popülasyonunda önemli bir artışa yol açtı. Tarla farelerinin çoğalması, tarım ürünlerine zarar verme riski taşıyor. Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden uyarı geldi.

Müdürlüğün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, tarla farelerinin özellikleri, yaşam alışkanlıkları ve zarar verdikleri bitkiler hakkında ayrıntılı bilgilere yer verildi.

Açıklamada, tarla farelerinin beslendikleri alanlarda büyük zararlara yol açabileceğine dikkat çekildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“TANIMI VE YAŞAYIŞI

Tarla Faresi, genellikle tıknaz vücutlu, başı oldukça büyükçe, burnu basık ve kulakları kısadır. Kuyruğu vücuduna oranla kısadır. Sırt tüyleri dip tarafta esmer gri, üste kahverengi kızıldır. Karın beyaz veya kirli beyazdır.

Tarla fareleri, 4-12 giriş deliği bulunan 10-70 cm derinlikteki toprak altı galerilerinde yaşarlar. Gece ve gündüz aktif olmakla birlikte özellikle geceleri aktiftirler.

Dişileri her ay doğurabilirler. Yılda ortalama 4-6 doğum yaparlar ve her doğumda en çok 9, ortalama 5-6 yavru verirler. Gebelik süreleri 3 haftadır.

Doğan yavrulardan ortalama yüzde 40 kadarı çeşitli nedenlerle ölürler. Doğumdan 15-20 gün sonra sütten kesilen yavrular kendileri beslenmeye başlarlar ve bu andan itibaren zararlı olurlar. 2-3 ay içinde ergin olurlar. Ortalama 3-4 yıl yaşamaktadırlar.

TARLA FARESİ DELİKLERİ

Tarla fareleri beslendiği alanda üç çeşit delik açar. Bunlar; 

1. Beslenme deliği,

2. Hafriyat (toprak çıkarma) deliği,

3. Dışkılama deliğidir.

Bu delikleri kolayca tespit edebiliriz.

Çünkü Hafriyat deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır.

ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER VE ZARAR ŞEKLİ

Tüm tarla, bahçe ve çayır-mera bitkileri, özellikle buğday, arpa, yulaf, misir, yonca ile sebze ve meyvelerde zarar yapmaktadırlar. Ayrıca Özellikle genç orman ağaçları başlıca konukçularıdır.

Kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca yiyecek bulamadığı durumlarda, meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (özellikle kök boğazı) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaparlar.

Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam ederler. Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler.

Ergin bir tarla faresi günde ortalama 15-17 gr yeşil, 10-13 gr kuru yem yer. Kayıp, zarar yoğunluğuna bağlı olarak yüzde 100'e kadar ulaşabilir.”