Şanlıurfa’da uzmanı tek tek saydı! İşte Urfa'nın en riskli mahalleleri

Deprem gerçeği, Türkiye'nin farklı bölgelerinde etkisini göstermeye devam ediyor. Şanlıurfa’da 16 Ocak’ta meydana gelen 3 büyüklüğündeki sarsıntı, kentteki deprem riskini yeniden gündeme getirdi. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Şanlıurfa İl Temsilcisi Abdulvahap Bayram, Şanlıurfa’daki deprem riski taşıyan mahalleleri ve bu bölgelerde alınması gereken önlemleri sıraladı. Şanlıurfa'nın en riskli mahalleleri hangileri? Uzmanından önemli uyarılar…

5

Türkiye’de deprem gerçeği bir kez daha kendini hissettirdi. Özellikle son haftalarda, farklı bölgelerde meydana gelen sarsıntılar, halk arasında yeniden tedirginlik yarattı. Şanlıurfa, bu süreçte dikkat çeken iller arasında yer aldı.

 16 Ocak tarihinde Haliliye ilçesine bağlı Kapaklı Mahallesi'nde 3 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Bu olay, Şanlıurfa'daki deprem riskiyle ilgili endişeleri yeniden gündeme taşıdı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Şanlıurfa İl Temsilcisi Abdulvahap Bayram, Şanlıurfa’daki deprem riski taşıyan bölgeler hakkında önemli uyarılarda bulundu. 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Şanlıurfa İl Temsilcisi Abdulvahap Bayram

ŞANLIURFA ŞEHİR MERKEZİNDEKİ RİSKLİ BÖLGELER

Bayram, şehir merkezinde zemin yapısının taşıma gücü açısından zayıf olan, killi kumlu alanlar ve dere yataklarına yakın bölgelerin riskli olduğunu belirterek, “Şanlıurfa şehir merkezinde zeminin taşıma gücü açısından zayıf olduğu killi kumlu alanlar, dere yataklarına yakın alanlar ve yeraltı su seviyesinin yüksek olduğu, Akpıyar, Karşıyaka, Sırrın ve Konuklu gibi mahallelerimiz risk oranı yüksek olan alanlardır. “dedi.

“EN BÜYÜK RİSK BU BÖLGEDE BULUNMAKTADIR”

Bayram, Eyyübiye’de bazı bölgelerin özellikle tehlikeli olduğunu vurgulayarak, "Şanlıurfa'nın en kalabalık ilçesi olan Eyyübiye'nin bazı kısımları kaçak bir şekilde yapılaşmıştır. Bu bölgede inşa edilen binalar mühendislik hizmeti almadan, denetimsiz bir şekilde yapılmaktadır. Olası bir depremde en büyük risk bu bölgede bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Mühendislik hizmeti alınan yapılarla ilgili olarak Bayram, "Bir mühendislik hizmeti alan yapıda, zeminin durumu, deprem katsayıları, yeraltı suyu olup olmadığı ve sıvılaşma riski gibi faktörler belirlenerek yapının deprem dirençli bir şekilde inşa edilmesi sağlanabilir" şeklinde konuştu.

“ŞANLIURFA’DAKİ BELEDİYELERDE JEOLOJİ MÜHENDİSİ BİLE İSTİHDAM EDİLMEMEKTEDİR”

Şanlıurfa’daki belediyelere yönelik eleştiride de bulunan Bayram, “Birçok Büyükşehir Belediyesinde Yer bilimleri Daire Başkanlıkları bulunmakta ve bunlar olası depremlere karşı kentte önlemler alarak denetim sağlamakta iken maalesef Şanlıurfa’daki belediyelerde jeoloji mühendisi bile istihdam edilmemektedir.” diye konuştu.