Türkiye'nin önemli hububat merkezlerinden Şanlıurfa, bu kış kuraklık hakim. Tarım yapılan ovalarda toprağa atılan tohumlar, yeterli yağışın olmaması nedeniyle çürümek üzere. Çiftçilerin çağrıları üzerine, Devlet Su İşleri (DSİ) harekete geçerek tarlalara su bıraktı.
Gazete Duvar’dan Fatma Keber’in haberine göre, çiftçiler bunu olumlu bir adım olarak karşılaşa da geç kalındığını ileri sürüyor.
ÖZTÜRKMEN: ARTIK İNSANLAR İKLİM KRİZİNE KARŞI BİREYSEL ÖNLEMLER ALMAK ZORUNDA
Yaşanan kuraklığa ilişkin konuşan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, geçmiş yıllarda, kasım ayı sonuna kadar Urfa’da ortalama 50-60 milimetre yağış düştüğünü belirterek, "Bu yağışlar kuru tarımla ilgilenen çiftçilerimiz için büyük bir nimet olurdu. Ancak bu yıl Şanlıurfa genelinde yalnızca 5-6 milimetre kadar yağış oldu ve bu yağışlar da lokal olarak gerçekleşti. Bu, kuru tarım açısından beklenmeyen bir durum" dedi.
Öztürkmen, kuraklığın uzun vadeli bir sorun haline geldiğine dikkat çekerek, "Önümüzdeki dönemlerde kuraklık, iklim değişikliğiyle birlikte daha sık yaşanacak. Artık insanlar iklim krizine karşı bireysel önlemler almak zorunda. Bu nedenle her zaman kuraklık gibi olasılıklara hazırlıklı olmalıyız" şeklinde konuştu.
OKAN: SICAKLIK MEVSİM NORMALLERİNİN ÜZERİNDE
Urfa’da eylül ayı itibariyle mevsim normallerinin üzerinde bir sıcaklık yaşandığını belirten Bozova Ziraat Odası Başkanı Müslüm Okan, son üç ayda bölgelerine ortalama 45 mm yağış düştüğünü söyledi. En kurak ve en sıcak dönemleri yaşadıklarını vurgulayan Okan, başta hububat (buğday, arpa) ve baklagiller (mercimek, nohut) olmak üzere fıstık, zeytin, badem, ceviz gibi meyvelerin de kuraklıktan etkilendiğini ve bu durumun bir sonraki yıl ürün verimliliğini ciddi şekilde düşürebileceğini ifade etti.
İlçenin bazı bölgelerinde üreticilerin, kendi imkanlarıyla veya sulama birlikleri kapsamında sulu tarım yapılan alanlarda tarla içi sulama çalışmalarına başlamış olsalar da yağışların yetersizliğinden dolayı hala sorun yaşandığını aktardı. Okan, gün içinde sıcaklıkların 15-20 dereceye çıktığını, akşam ise eksi derecelere ya da 2-3 dereceye kadar düştüğünü belirtti.
Ayrıca Okan, kuru rüzgarların etkisiyle toprakların yeterince doygunluğa ulaşamadığına dikkat çekti. Bu etkenlerden dolayı, bölgelerinde hububat ekiminin henüz tamamlanmadığını ancak ekimlerin yüzde 30 seviyelerine geldiğini ve ekilen ürünlerin çıkış yapmaması nedeniyle çiftçilerin büyük bir tedirginlik içinde olduğunu sözlerine ekledi.
ALTINBAŞ: SU BIRAKILSA DA ELEKTRİK BORCU OLAN ÇİFTÇİ SULAMA YAPAMAYACAK
Akçakale’de çiftçilik yapan Mehmet Altınbaş ise şu anda buğday ekimi yaptıklarını ve erken ekilen buğdayların, yağmur yağmaması ve baraj suyunun geç bırakılması nedeniyle büyük zarar gördüğünü öne sürdü.
“Su bırakılması durumunda bile Akçakale’de mevcut bir sorun var” diyen Altınbaş, yüksek elektrik borçlarına işaret etti. Birçok çiftçinin bu borçları ödeyemediklerini ve bu yüzden elektriklerinin kesileceğini aktaran Altınbaş, bu durumun çiftçiler için bir mağduriyet yaratacağını söyledi.
Altınbaş, “Şu anda insanlar yaklaşık 40-45 gündür buğdaylarını ektiler ve uzun zamandır yağmur yağmadığı için büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. DSİ su bıraktı ama geç oldu. Su çok daha erken verilseydi, ürünlerimiz için daha iyi olurdu. Tek dileğimiz, bu durumdan dolayı büyük bir zarara uğramamamız” dedi.