Şanlıurfa'da '6363' yasağı başladı! Israr edenin kartı kapatılacak

Türkiye her geçen gün artan dolandırıcılık vakalarına karşı bankacılık sistemlerinde peş peşe yeni tedbirler gelmeye başladı. Son olarak BDDK bankalara bir talimat daha gönderdi. Bu talimata göre aralarında Şanlıurfalıların da bulunduğu binlerce kişinin şifrelerinde değişiklik olacak.

5

Enflasyonun yükselmesiyle birlikte milyonlarca vatandaşın tüketim alışkanlıkları değişirken, kredi ve banka kartı kullanım oranında ciddi bir artış gözleniyor. Bu durum, kart hırsızlığı ve dolandırıcılık vakalarını da artırarak bankaların güvenlik tedbirlerini yeniden gözden geçirmesine yol açtı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da bu kapsamda yeni bir talimat yayımlayarak kartlı işlemlerde uygulanacak kısıtlamaları bankalara iletti.

ŞANLIURFALILAR ARTIK BU ŞİFRELERİ KULLANAMAYACAK

1453, 1923 ve 1881 gibi yaygın olarak kullanılan tarihi şifrelere daha önce kısıtlama getiren bankalar, yeni dönemde bu listeye spor kulüplerinin kuruluş tarihlerini de ekleyecek. Artık 1903, 1905, 1907 ve 6161 gibi şifreler de kart şifresi olarak kullanılamayacak. Aynı zamanda özellikle Şanlıurfalıların kartlarında en çok kullandığı şifrelerden biri olan 6363 gibi plaka kodlarının ikilemeleri de yasak kapsamına alınacak.

Yeni uygulama ile mevcut şifresi bu kısıtlamalara takılan kart sahipleri, ATM üzerinden yapacakları ilk işlemlerinde şifre değiştirme ekranına yönlendirilecek. Bu kullanıcılar, mobil uygulamalar aracılığıyla da şifrelerini kolayca değiştirebilecek.

ŞİFRE DEĞİŞTİRMEYENLER KARTINI KULLANAMAYACAK

Talimata göre, mevzuata uygun yeni bir şifre belirlemeyen ve eski şifresinde ısrar eden kart sahiplerinin kartları kullanıma kapatılacak. Bu kararın, kullanıcıların güvenliğini artırmayı amaçladığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta itibariyle bankalara iletilen bu yeni uygulama, bugünden itibaren tüm Türkiye genelinde hayata geçiyor. Bu kapsamda bankaların, hem ATM hem de mobil bankacılık kanallarında şifre değişim sürecini destekleyen altyapılarını hazırladığı öğrenildi.