TBMM’de bütçe kabul edildi! Tartışmalar başladı

TBMM’de 2025 yılı bütçesi kabul edilirken, hükümet ve muhalefet arasında enflasyon, büyüme hedefleri ve sosyal harcamalar gibi kritik konularda sert tartışmalar yaşandı.

5

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 2025 yılı bütçesini, 8 Aralık'ta başlayan ve yoğun tartışmalara sahne olan görüşmelerin ardından kabul etti. Hükümetin önerdiği bütçe, ekonomik öncelikler ve kamu harcamaları konusunda iktidar ve muhalefet arasında yoğun tartışmalara neden oldu.

YILMAZ: SOSYAL REFAHI ÖNCELEYEN BİR BÜTÇE

Görüşmelerin son gününde hükümet adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz konuştu. Yılmaz geçen yıl ağustosta 3,40 milyar lira seviyesine ulaşan kur korumalı mevduatın 13 Aralık 2024 itibarıyla 1 trilyon 170 milyar liraya gerilediğini belirtti.

Yılmaz, "Dolar bazında bakarsanız 30 milyar dolarlara giderek yaklaşan bir seviyesi var. Ciddi bir şekilde bir gerileme ve dolayısıyla kur risklerinde azalma söz konusu," dedi.

2025 yılı bütçesinin ekonomik istikrar ve sosyal refahı önceleyen bir bütçe olduğunu savunan Yılmaz, "Türkiye Yüzyılı'nda pek çok alanda hayata geçirmeyi hedeflediğimiz yapısal dönüşüm adımlarımızı destekleyecek, bütçemizde kaynakları, eğitimden sanayiye, tarımdan enerjiye her alanda gelişmemizi güçlendirici şekilde yönlendireceğiz,'' diye konuştu.

MUHALEFETTEN ELEŞTİRİ

Yılmaz sonrası ise ana muhalefet partisinden eleştiriler geldi. Partisi adına konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Murat Emir şu eleştirileri yaptı: "Büyümeye gelelim, sadece tek bir yer büyüyor kim onlar; sizinkiler, yandaşlar, beşli çeteler, yeraltını, yer üstünü verdiğiniz çeteler. Dünya'daki gelir dağılımının en bozuk olduğu ülkeyiz.''

Türkiye'de en zengin yüzde 1'lik kesimin gelirin yüzde 40'ı aldığını belirten Emir, ''Biz o yüzde 40 için bütçe yapıyoruz burada'' dedi.

Emir ayrıca Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın rakamları çarpıttığını da savundu.