Şanlıurfa’yı ziyaret eden Bakan Memişoğlu’na 4 sayfalık dosya verildi! Dosyada neler var?

Sağlık-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Abdulkadir Yabir, Şanlıurfa’yı ziyaret eden Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na, sağlık alanında yaşanan sorunları içeren kapsamlı bir dosya sundu.

5

ŞANLIURFA - Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, sağlık hizmetlerini yerinde incelemek ve çeşitli temaslarda bulunmak amacıyla bugün sabah saatlerinde Şanlıurfa’ya geldi. 

Bakan Memişoğlu’nun kentteki ziyaretleri sırasında Sağlık-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Abdulkadir Yabir, sağlık çalışanlarının ve sağlık hizmetlerinin karşı karşıya kaldığı sorunlara ilişkin hazırladığı dosyayı Bakan Memişoğlu’na takdim etti.

Dosyada, Aile Hekimliği Yönetmeliğinde yaşanan sıkıntılar, teşvik ve destek ödemelerinin yetersizliği, taban ödeme katsayılarının artırılma gerekliliği, nöbet ücretlerinin düzenlenmesi, 112 acil hizmetleri ödemeleri, sağlık çalışanlarının forma yardımları gibi birçok konu yer aldı. 

Ayrıca, muayene önceliği, yer değişikliği talepleri, emekliliğe yansıyacak ödemeler, gece tazminatı, diğer lisansiyerlerin katsayılarının iyileştirilmesi, hizmet alanlarının yeniden değerlendirilmesi, hizmetli kadrolarının düzenlenmesi ve merkez teşkilatı ek ödeme talepleri de dosyada ele alınan diğer başlıklar arasında bulundu.

Başkan Yabir, Aile Hekimliği Yönetmeliğinde yaşanan sıkıntılarla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

“Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan son değişiklikler kapsamında; kayıtlı kişiler için ödenecek ücretler, hedef nüfusun azaltılması, Lohusa takibi, kronik hasta taraması, akılcı ilaç kullanımı ve hasta memnuniyeti gibi kriterlere dayalı teşvik ödemeleri, Geçici aile sağlığı çalışanlarına yapılacak ödemeler, Entegre sağlık hizmeti sunulan yerlerde tutulan nöbetler, Sosyoekonomik gelişmişlik düzeyine göre yapılan ücretlendirmeler gibi birçok konuda düzenlemeler getirilmiştir. Ancak, yapılan değişikliklerde aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının mağduriyetine sebep olabilecek düzenlemeler de bulunmaktadır. Bu doğrultuda; Entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde tutulmayan nöbetlerden dolayı kesinti yapılmaması, hasta memnuniyeti kriterinin subjektif bir veri niteliğinde olması dolayısıyla suistimale de açık olacağı göz önüne alınarak iptal edilmesi, Hastalık Yönetimi Platformu’nun (HYP) sadeleştirilerek güncellenmesi ve çalışanların iş yükünün azaltılması, son 6 ayda birime başvurmayan nüfus oranı nedeniyle ücret kesintisi yapılmaması, vatandaşların, aile hekimi yerine hastanelere başvuruda bulunması halinde, aile hekimine yapılacak teşvik ödemesinden kesintiye sebep olan maddenin yeniden düzenlenmesi, akılcı İlaç kullanım oranlarına göre kesinti ya da ek ödeme uygulamasının yeniden değerlendirilmesi, aile hekimleri ile hastane arasında entegrasyonu sağlayacak bir sistemin oluşturulması hususlarının gözden geçirilmesi ve yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.”

BİHA