Şanlıurfa'da yılbaşı yaklaşırken, çiçekçiler ve hediyelik eşya satan dükkanlar, tezgahlarını kokina çiçeği ile süslemeye başladı. Özellikle sosyal medyada hızla yayılan bu çiçek, her geçen gün daha fazla ilgi görüyor.
Kokina çiçeği, yılbaşı süslemelerinin vazgeçilmez samp-img width='1.33' height='1' layout='responsive'elerinden biri haline gelmiş durumda. Halk arasında, yılbaşı gecesi bu çiçek alındığında dilek tutulursa, çiçeğin yıl boyunca solmadan kalacağı ve dileğin gerçekleşeceği inancı oldukça yaygın.
Konuyla ilgili olarak çiçekçi Mustafa Avcı, Gazeteİpekyol.com'a konuştu. Avcı, Şanlıurfalıların kokina çiçeğine büyük bir ilgi gösterdiğini belirtti.
Avcı, çiçeğin yılbaşı dönemiyle özdeşleşmiş bir sembol haline geldiğini ve özellikle bu dönemde satışlarının arttığını vurguladı.
AVCI: ORTALAMA DEMET FİYATI ŞU AN 300 TL
Kokina çiçeğine bu yıl zam yapılmadığını dile getiren çiçekçi Mustafa Avcı, "Yılbaşına özel bir fiyat artışı olmayacak, bu yıl da uygun fiyatlarla satmaya devam edeceğiz. Ortalama demet fiyatı şu an 300 TL, ancak içeriğine göre değişiklik gösterebilir. Bir demette 6 dal bulunuyor. Müşteriler farklı çeşitlerde demet alabilir ya da içine ekstra süslemeler eklemek isteyebilir. Yani fiyat, içeriğine bağlı olarak değişebilir. Şu anda talepler oldukça yoğun" dedi.
ŞANS VE BEREKET ÇİÇEĞİ: KOKİNA
Kokina çiçeği, halk arasında şans ve bereket getirdiğine inanılan, aynı zamanda ‘yılbaşı çiçeği’ olarak da bilinen bir bitki türü. Bu çiçek, yeşil yaprakları arasına ‘silcan’ isimli kırmızı bir meyve eklenerek oluşturuluyor. Yılbaşında talep gördüğü için çiçekçiler, Satış fiyatları ise Şanlıurfa’da 300 -500 TL, arasında değişiyor.
KOKİNA’NIN OLUŞUMU
Ormanda yetişen dikenli bir bitkinin üzerine kırmızı tomurcuklar bağlanmasıyla oluşuyor. Kendi çiçeği olmadığı için yapımı zor olabiliyor
KOKİNA EFSANESİ
Kokina, Yunan kökenli bir kelimedir ve kırmızı anlamına gelir. İnsanlar yılbaşında bu çiçeği hediye eder, mutluluk ve şans getirdiğine inanılır. Eğer bir yıl boyunca kurutmadan saklanırsa, ev sahibi olunacağına dair bir inanç da bulunuyor.
Bir zamanlar, çok fakir bir köylü yaşarmış. Köylü, karısı ve çocukları ile birlikte küçük bir kulübede yaşarmış. Bir gün, köylü ormanda gezerken, bir kokina çalısıyla karşılaşmış. Çalıdaki kırmızı meyveler, köylünün dikkatini çekmiş. Köylü, çalıdan birkaç meyve koparmış ve eve götürmüş.
Köylü, meyveleri karısına ve çocuklarına vermiş. Aile, meyveleri yemiş ve çok beğenmiş. O günden sonra, aile her yılbaşında kokina meyveleri yemiş.
Bir yılbaşı gecesi, köylü ailesini bir rüya görmüş. Rüyada, bir melek ona görünmüş ve şöyle demiş: "Kokina meyveleri, size şans ve mutluluk getirecek. Bu meyveleri her yılbaşında yiyin, her zaman mutlu ve huzurlu olacaksınız."
BAKIMININ KOLAYLIĞI
Kokinanın yalnızca yılbaşına özgü bir talep oluştursa da oldukça dayanıklı bir bitkidir ve fazla bakım gerektirmez. Sadece su dolu bir kapta aydınlık bir ortamda bulunması yeterli oluyor.