Gaziantep’teki stokçular Şanlıurfa fıstığının adını batırdı!

Geçen yılın fıstıklarını uygun koşullarda saklamayan stokçular, bu yıl büyük bir soruna yol açtı. Yetersiz denetimler ve kötü saklama koşulları, Urfa fıstığının kalitesini düşürdü. Geçtiğimiz aylarda Avrupa'ya gönderilen Urfa fıstıklarında, izin verilen aflatoksin limitlerinin 7-9 katı kadar yüksek seviyelerde aflatoksin tespit edildi. Bu durum, ürünlerin ihracattan geri dönmesine sebep oldu. Şimdi ise Türkiye'den Bulgaristan'a gönderilen kavrulmuş fıstıklarda, 'en tehlikeli' aflatoksin türü B1'in tespit edildiği bildirildi. Fıstık üretimi, ciddi bir tehdit altında…

5

Geçtiğimiz aylarda, Avrupa'ya gönderilen Urfa fıstıklarında, kabul edilen aflatoksin limitlerinin 7 ila 9 katı kadar yüksek oranlarda aflatoksin tespit edildiği bildirildi. Bu yüksek düzeydeki aflatoksin, ürünlerin ithalatını engelleyerek sınırdan geri gönderilmelerine neden oldu.

BULGARİSTAN’DAN GERİ DÖNDÜ

Son olarak, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) portalı, Türkiye’den Bulgaristan’a gönderilen kavrulmuş Antep fıstıklarının da yüksek aflatoksin oranları nedeniyle "ciddi" uyarı vererek geri gönderildiğini açıkladı. 

GAZİANTEP’TEKİ STOKÇULAR ŞANLIURFA FISTIĞININ ADINI BATIRDI 

Fıstıklar, sıcaklık, nem ve hava koşullarına karşı son derece hassas ürünler oldukları için, üretim sonrası depolama ve taşımada büyük bir özen gerektirir. Ancak, geçen yıl fıstıkların uygun koşullarda saklanmaması, bu yıl ciddi bir soruna yol açtı. Yetersiz denetimler ve kötü saklama şartları, Urfa fıstığının kalitesinin düşmesine neden oldu. Özellikle Gaziantepli bazı stokçuların ürünleri uygun olmayan ortamlarda muhafaza etmesi, fıstıkların aflatoksin gibi zararlı maddelerle kontamine olmasına ve sonuçta kalite kaybına yol açabiliyor. Bu durum, pazara sunulan ürünlerin güvenliği ve kalitesi üzerinde olumsuz bir etki yaratırken, aynı zamanda fıstık üreticileri ve tüketiciler için büyük bir risk oluşturuyor.