Şanlıurfa’da aile hekimleri iş bıraktı! "Taleplerimiz hayata geçirilsin"

Sağlık Bakanlığı'nın Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yaptığı değişikliklere yönelik tepkiler, Türkiye'nin birçok bölgesinde olduğu gibi Şanlıurfa'da da devam ediyor. 17 sağlık sendikası, Aile Hekimliği Yönetmeliği’ndeki değişiklikleri protesto etmek amacıyla ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Sağlıklı bir toplum ve iyi çalışan bir sağlık sistemi için daha önce de dile getirdiğimiz beş talebimizin hayata geçirilmesi yeterlidir” denildi.

5

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye genelinde sağlık çalışanları, bu değişikliklerin hem halk sağlığını hem de sağlık çalışanlarının özlük haklarını olumsuz etkilediğini savunarak tepki gösteriyor. 

Şanlıurfa'da, 2-6 Aralık tarihleri arasında Aile Hekimliği çalışanları, özlük hakları için iş bırakma eylemi başlattı. 

Eylem çerçevesinde, Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü önünde 17 sağlık sendikasının katılımıyla bir basın açıklaması yapıldı.

Basın açıklamasını, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şanlıurfa Şube Eşbaşkanı Figen Saat okudu. Saat, yapılan yönetmelik değişikliklerinin sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürdüğünü ve sağlık çalışanlarının haklarını yok saydığını vurguladı.

Figen Saat açıklamasında, yapılan yönetmelik değişikliğinin halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının özlük haklarını olumsuz etkilediği vurguladı.

Saat, sağlık sisteminin mevcut sorunlarına dikkat çekerek Sağlık Bakanlığına çağrıda bulundu. 

SAAT: SAĞLIK BAKANLIĞINI BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ

Saat, performansa dayalı ve bilimsel temelden yoksun yönetmeliklerin sağlık sistemini düzeltmeyeceğini belirterek şu ifadelere yer verdi:

“Sağlık Bakanlığını bir kez daha uyarıyoruz sorun yumağına dönüşmüş sağlık sistemini performansa dayalı, bilimsel yaklaşımdan uzak yönetmelikler ile düzeltemezsiniz. Alanın öznesi olan bizlerin, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin örgütlerinin yapılan değişikliklere yönelik görüşlerimizi ve önerilerimizi dikkate almayarak, yok sayarak ne halk sağlığını geliştirebilirsiniz ne de sağlık emekçilerinin sorunlarını çözebilirsiniz. Sağlıklı bir toplum, iyi çalışan bir sağlık sistemi için daha önce de dile getirdiğimiz beş talebimizin hayata geçirilmesi yeterlidir. “

Saat, sağlık sistemindeki sorunlara çözüm üretilmesi amacıyla 5 temel taleplerini bir kez daha gündeme getirdi.

“EZİYETE DÖNÜŞEN YÖNETMELİK İPTAL EDİLMELİ”

Saat, taleplerini şöyle sıraladı:

“1. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.

2. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

3. Aile Hekimliği’nde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Aile Hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır. 

 4. Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

5. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.

Bizler halkın sağlık hakkını, mesleki özerkliğimizi, mesleğimizin onurunu, ekonomik ve özlük haklarımızı savunmaya devam edeceğimizi bir kez daha kararlılıkla vurguluyoruz. Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinin iptalini ve mecliste sunulan yasa taslağının geri çekilmesini istiyoruz.”

Düzenlenen basın açıklamasına, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (Hekimsen), Hürriyetçi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyetçi Sağlık Sen), Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) destek verdi.