Kuzey Amerika'nın süper meyvesi Şanlıurfa'da yetişiyor

Sulanabilir tarım arazileri ve verimli topraklarıyla Şanlıurfa, Türkiye'nin tarımda öne çıkan kentlerinden. Pamuk, mısır ve buğday gibi geleneksel ürünlerle tanınan şehir, son yıllarda egzotik ve tropikal meyve üretimiyle de çeşitliliğini artırıyor. Bu yenilikçi adımlardan biri ise, Kuzey Amerika'ya özgü ve gülgiller familyasından olan aronya meyvesinin yetiştirilmeye başlanması. Peki, aronya nedir, ne gibi faydalar sunar ve nerelerde kullanılır?

5

Tarımın başkenti olarak bilinen Şanlıurfa, ürettiği geniş bir ürün yelpazesiyle dikkat çeken bir şehir. Geleneksel olarak pamuk, mısır, buğday ve fıstık gibi tarım ürünlerinin hakim olduğu bu bölgede son yıllarda farklı iklim şartlarına uygun tropikal ve egzotik meyve yetiştiriciliği de artmaya başladı. Bunlardan biri de Kuzey Amerika'ya özgü, gülgiller familyasından bir çalı meyvesi olan aronya. 

NE GİBİ FAYDALAR SUNAR?

Aronya, Kuzey Amerika'ya özgü, gülgiller familyasından bir çalı meyvesi. Yüksek antioksidan ve vitamin içeriğiyle sağlığa faydalı olup, bu nedenle "süper meyve" olarak adlandırılıyor. Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya, son yıllarda ülkemizde de üretilmeye başlandı. Şanlıurfa’da da çiftçiler bahçelerinde bu bitkiye yer vermeye başladı. 

MAYIS VE HAZİRAN AYLARINDA ÜRÜN VERİYOR

Yapraklarını dökmeyen, genellikle çalış çeklinde olan, 4 metreye kadar uzayabilen Aronya Bitkisi, beyaz veya pembe renk çiçek açarak mayıs ve haziran aylarında kendini gösteriyor. Bitkinin meyveleri, küçük ve çekirdekli, koyu renkte oluyor.

SERT İKLİM KOŞULLARINA DAYANIKLI

Aronya bitkisi, daha çok nemli, drenajı iyi olan topraklarda yetişir. Bu bitki güneşli ve hava sıcaklığının düşük olduğu iklim konuşlarında daha iyi gelişir. Bu nedenle yetiştiriciliği yapılacak bölgede iklim koşulları be toprak özellikleri önemlidir. Bitki sert iklim koşullarına dayanıklı olduğu belirtiliyor.

Kırklareli, Bursa, Manisa, Kırşehir, Yalova, Çanakkale, Samsun, İzmir, Antalya, İstanbul, Ordu, Ankara, Bolu, Sakarya, Giresun, Amasya, Çorum, Tekirdağ, Nevşehir, Aksaray gibi illerde yaygın olarak yetiştiriliyor.

ARTIK ŞANLIURFA’DA DA YETİŞTİRİLİYOR

Şanlıurfa’da da bahçelerinde bu deneyimi gözlemek isteyen çiftçiler sulak alanlarda yetiştirmeye başladı. Deneyen çiftçiler ürün aldığını da belirtti. Aronya meyvesi Potawatomi yerli Amerikalıları tarafından soğuk algınlığını tedavi etmek için kullanılıyor. Günümüzde ağırlıklı olarak meyve suyu, reçel üretiminin yanı sıra süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır.

NERELERDE KULLANILIR?

Aronya meyveleri taze olarak, meyve suyu sanayisinde, tek başına veya diğer meyve suları ile kokteyl yapılarak, ilaç sanayisinde kuru meyvesi, çiçekleri, kökleri ve yaprakları, süt ve süt ürünleri teknolojisinde, aronyalı dondurma, aronyalı süt, kuru meyve teknolojisinde, meyveli ekmek, çörek, kek, puding ve pastalarda, baharat sanayisinde, meyve salatalarında, reçel, marmelat ve konserve sanayisinde, kuru yaprağı ve kuru meyvesi çay olarak ve diyet menülerinde kullanılmaktadır.