Ankara Dikmen'deki Hakimevi'nde düzenlenen Kadınların Adalete Erişiminin Güçlendirilmesi Paneline Adalet Bakanı Yılmaz Tunç katıldı. Tunç, panelde kadına yönelik şiddet, kadın ayrımcılığı ve kadın haklarının güçlendirilmesi konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bakan Tunç, kadına yönelik şiddet ve kadın haklarının güçlendirilmesine konusunda "Bu sorunlarla mücadelemizi kararlılıkla sürdürüyoruz. Kadınların adalet sistemine erişimini kolaylaştırmak için gerekli adımları atacağız" dedi.
Panelde, hukuk sistemindeki iyileştirmelere dikkat çekilirken, kadın hakları konusunda daha etkili çözümler geliştirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, kadınların adalet sistemine erişiminin önündeki engellerin kaldırılmasının, toplumların daha adil ve demokratik hale gelmesi için temel bir gereklilik olduğu ifade edildi.
BAKAN TUNÇ: ŞİDDETİN HİÇBİR TÜRÜNÜ KABUL ETMİYORUZ
İnsan onurundan daha değerli veya üstün bir kimlik olmadığına dikkati çeken Bakan Tunç, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"İnsan, sadece insan olduğu için yücedir ve bu yüceliği gölgeleyen her türlü ayrımcılık, bizim ne dini anlayışımızda ne de kültürümüzde vardır. Kadın hakları, insan onurunun korunması açısından son derece önemlidir. Kadına yönelik şiddet ise bu insanlık onuruna yöneltilmiş en karanlık, en çirkin, en aşağılık saldırıdır. Şiddetin hiçbir türünü kabul etmediğimiz gibi özellikle kadına yönelik olanını tartışmasız biçimde reddediyoruz. Kadına yönelik şiddeti, insanlık ailesinin tamamına yöneltilmiş bir ihanet olarak görüyoruz. Çünkü kadına şiddet, yalnızca bir kadını değil, bir aileyi, bir toplumu, nesilleri yaralayan, kökleri derine inen bir kötülüğün yansımasıdır. Bu yüzden, kadınların haysiyetine dokunan her türlü şiddet karşısında dimdik durmak hem kişisel hem kurumsal sorumluluğumuzdur. Bu bakımdan kadına karşı şiddeti meşru göstermeye çalışan hiçbir bahaneyi kabul etmiyor, bu tür temelsiz savunmaları reddediyoruz. Ve bundan sonra da şiddeti meşru göstermeye çalışan her söylemin ve davranışın karşısında en güçlü şekilde durmaya devam edeceğiz."
KADINA YÖNELİK ŞİDDET KÜRESEL BİR SORUN
Bakan Tunç, kadına yönelik şiddetin küresel bir sorun olduğunu belirterek şunları kaydetti:
"Şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesiyle karşı karşıya olan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru kişilerin korunması ve bu şiddetin önlenmesi amacıyla çalışmalar yürütüyoruz. İlerleyen süreçte kanunun daha etkin bir şekilde uygulanmasına yönelik tedbirler de alınacaktır.Suç mağduru kadın ve çocukların, faillerle karşılaşmadan, uzman desteğiyle özel ortamlarda ifadelerini verebilmeleri için imkan sağlıyoruz. Bugün itibarıyla 81 ilde 164 adliyede, 172 adli görüşme odasında, 127 bin adli görüşme gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, 81 ilde kurduğumuz 171 Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü, başta çocuklar, kadınlar, engelliler ve yaşlılar olmak üzere tüm mağdurların adli süreçlerde yalnız olmadıklarını hissettirmektedir."