Kadına şiddete ve karanlığa karşı sanatla direniş: KAMER Vakfı’ndan umut dolu sergi

Kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratmayı amaçlayan KAMER Vakfı, "Kadınlar ve Aydınlık" temasıyla bir sergi düzenliyor. Kurucu Başkan Nebahat Akkoç, “Karanlığın panzehri aydınlıktır” diyerek, bu etkinlikle şiddetin karşısına sanatın dönüştürücü gücünü koyacaklarını belirtti.

5

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü kapsamında, Kadın Merkezi Eğitim, Üretim, Danışma ve Dayanışma Vakfı (KAMER Vakfı), kadına yönelik şiddete dikkat çeken bir sanat sergisi düzenliyor. “Kadınlar ve Aydınlık” temasıyla gerçekleştirilecek olan sergi, 24 Kasım Pazar günü saat 15.00’te Diyarbakır’daki KAMER Vakfı Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Sergi, Belarto Art Design Sanat Seninle Derneği'nin katkıları ve Küratör Şerif Yaşar’ın destekleriyle gerçekleşiyor. Bir hafta boyunca açık kalacak sergide resim, heykel ve fotoğraf gibi çeşitli sanat disiplinlerinden eserler yer alacak.

AKKOÇ: "HAKLI ŞİDDET YOKTUR"

KAMER Vakfı Kurucu Başkanı Nebahat Akkoç, toplumda son zamanlarda yaşanan olaylara değinerek şu ifadeleri kullandı:

“KAMER Vakfı, 1997 yılından bu yana toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve ayrımcılık konusunda mücadele etmektedir. Çeyrek asrı geride bıraktığımız bu süreç boyunca, imkansızlıklar içinde kıvrandığımız, bazen çok karamsar olduğumuz, özellikle de siyasi iradenin sorunu duyduğu, gördüğü, sahiplendiği dönemlerde de umutlu olduğumuz zamanlar geçirdik. Medeni Kanun değişti, TCK değişti, 2006/17 Sayılı Başbakanlık Genelgesi tüm kurum ve kuruluşları harekete geçirdi. İstanbul Sözleşmesinin hem yazılma sürecine katkı sağlandı hem de ilk imzacısı olduk. Yazılış sürecine dahil olduğumuz 6284 Sayılı Şiddet Yasası cinayetler ve şiddet ile mücadele ederken önemli dayanağımız oldu. Bu mücadele sürecinde kadınlar güçlenmeye başladı. Artık hep bir ağızdan "haklı şiddet yoktur" diyebiliyorlar. Ancak son yıllarda bir karanlık çökmeye başladı. Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet devam ederken, çocuk ve bebeklere yönelik şiddet ve istismar sayısı hızla artmaya başladı. Son bir ay içinde üç bebek tecavüz edildiği için hayatını kaybetti. Yenidoğan bebeklere yapılanları hep birlikte izliyoruz. Narin vahşi bir şekilde öldürüldü. Bu olayların her biri için Türkiye'de hayat durmalıydı, kıyamet kopmalıydı. Her sabaha yeni bir vahşete tanık olmak üzere başlıyoruz.”

“KARANLIĞIN PANZEHRİ AYDINLIKTIR”

Akkoç, sergiyle ilgili yaptığı açıklamada, kadınlara yönelik şiddetin ve çocuklara karşı işlenen suçların toplumda yarattığı derin yaralara dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti:

“Neden? Çünkü görmemeyi, duymamayı tercih ediyorsunuz. Çünkü insan hayatının bir önemi kalmadı. Çünkü eşitlik istemeyenlerin sayısı çoğaldı. Çünkü yasalar titizlikle uygulanmadı. Çünkü birtakım karanlık ağızlar sözleriyle kadınları köleleştirmeye, çocukları birer cinsel objeye dönüştürmeye başladılar. Her yer kararmaya başladı. Sadece görüp duyduklarımızı biliyoruz. Kim bilir göremediğimiz, duyamadığımız neler yaşanıyordur? Utandık, çok utanıyoruz! Yaşarken, yerken, içerken, yürürken, konuşurken, gülerken her zaman utanıyoruz. Kurulacak, söylenecek söz kalmadı. Bundan böyle mücadelemiz bu karanlığı yaratanlara karşı mücadele etmek için olacak. Karanlığın panzehri aydınlıktır. Sözün gücü azalınca, sanatın eşsiz gücüne başvurmaya karar verdik. Karanlığa inat "aydınlık" temalı sergiler planladık. İlk sergimiz 24-25 Kasım 2024'te "Kadınlar ve Aydınlık" için. Saygılarımla”

 

Sergiye Türkiye’nin dört bir yanından sanatçılar katılım sağlayacak. Bu sanatçıların listesi şu şekilde:

Berivan Aslan

Berkay Bektürk

Birsel Sakci Özdemir

Can Emre Dağ

Canan Dönmez

Esengül Bozdağ Alan

Ferhat Salman

Filiz Özgen Özdemir

İbrahim Ayhan

Kemal Mükremin Barut

Meltem Yıldız Dölenmen

Mina Yüksel

Sanatçılar

Mine Zereyalp

Mira Göker

Neslihan Demircioğlu

Nursena Akgül

Özge Günaydın

Selin Sarp

Selma Çakıroğlu

Side Tanrıkulu

Tansel Erol Başpınar

Yelda Keşapyan

Yunus Arslan

Zeynep Hande Canpolat.